6 Φεβ 2014

Τρεις φορές πάνω οι αποζημιώσεις στους εργολάβους από τις απώλειες για τα διόδια

Έχασαν 53 εκατ. ευρώ οι αυτοκινητόδρομοι, τους δώσαμε 170 εκατ.

Εντυπωσιακή ροή εσόδων παρά την βαθιά ύφεση στην αγορά και την πτώση της κυκλοφορίας σημείωσαν οι αυτοκινητόδρομοι την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, τα έσοδα των πέντε αυτοκινητοδρόμων ανήλθαν συνολικά σε 1,37 δισ. Ευρώ από το 2008 έως τον Οκτώβριο του 2013, επιβεβαιώνοντας ότι οι οδικοί άξονες με τα πιο εμπορικά σημεία διελεύσεων ήταν η Νέα Οδός (Μεταμόρφωση - Σκάρφεια και Σχηματάρι Χαλκίδα) και η Ολυμπία Οδός (Αθηνών -Πατρών), που πρόσφατα προχώρησαν σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής. Χθες η Νέα Οδός, επιβεβαίωσε την ανατίμηση των κομίστρων κατά 60% στα διόδια Αφιδνών, Θήβας και Τραγάνας, τα οποία ισχύουν από σήμερα.

Οι νέες τιμές είναι ελαφρώς μειωμένες κατά 0,10 λεπτά και 0,5 λεπτά αντίστοιχα στους σταθμούς της Θήβας και της Τραγάνας, από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο Δεκέμβριο. Το “τυράκι” που δίνεται για τις μεγάλες αυξήσεις λόγω αναπροσαρμογής της χιλιομετρικής χρέωσης είναι εκπτωτικά προγράμματα από 5% μέχρι 50%, τα οποία όμως για να ενεργοποιηθούν επιβάλλουν τουλάχιστον δύο διελεύσεις την ημέρα κάθε μήνα, για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Ακόμη και πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι μεταξύ 2011 και 2013, το έλλειμμα εσόδων μεταξύ των παραχωρήσεων είναι μόλις 53 εκ. ευρώ, μολονότι, η κατάρρευση των εσόδων ήταν η κύρια αιτία αποχώρησης των τραπεζών η οποία οδήγησε στην πρόσφατη αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης και την χορήγηση γενναίων αποζημιώσεων ύψους 167 εκ. ευρώ.


Πηγή:
http://www.protothema.gr/economy/article/350915/treis-fores-pano-oi-apozimioseis-stous-ergolavous-apo-tis-apoleies-gia-ta-diodia/