14 Ιαν 2013

Κινητοποιήσεις στα διόδια

Σε συμβολικό «άνοιγμα» των διοδίων σε τρία σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, στους σταθμούς διοδίων στα Μάλγαρα, στη Λεπτοκαρυά και στις Αφίδνες από τις 12:00 ως τις 14:00 μετά το μεσημέρι, προχώρησαν κινήματα ενάντια στα διόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπομπή σε δίκη οδηγών, οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία εθνικών οδών της χώρας.



 
Στον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα, περίπου 100 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο σταθμό της Λεπτοκαρυάς και στον σταθμό των Αφιδνών διαμαρτυρήθηκαν περίπου 400 άτομα, σύμφωνα με εκπροσώπους του Κινήματος Συμπαράστασης στους διωκόμενους των διοδίων.
Στους σταθμούς των Μαλγάρων και της Λεπτοκαρυάς οι διαδηλωτές άνοιξαν τις μπάρες και πέρασαν ελεύθερα περίπου 2.000 αυτοκίνητα και στις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Κατερίνης. Στους διερχόμενους οδηγούς μοιράστηκαν περίπου 5.000 έντυπα με τις θέσεις του Κινήματος.


Στη διαμαρτυρία στη Λεπτοκαρυά πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από την Κατερίνη και την Πιερία ανάρτησαν πανό με σύνθημα «Όχι στο μαρασμό της Πιερίας».

«Η Πιερία πλήττεται κατάφωρα από τη λειτουργία τριών σταθμών διοδίων, καθώς αναμένεται να ανοίξει και ο σταθμός του Αιγινίου. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να κινηθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας.

«Στις 10 του μήνα έγινε στην Αθήνα η δίκη 11 πολιτών που διώκονται για τα ποινικά αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της παρακώλυσης συγκοινωνιών κ.ά. Η εταιρεία ζητάει αποζημίωση 500.000 ευρώ από τον καθένα. Στις 18 του μήνα στη Λάρισα θα γίνει η δίκη 20 ατόμων και εκκρεμούν δίκες στον Βόλο, στην Τρίπολη, στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής συντονισμού του Κινήματος Συμπαράστασης στους διωκόμενους των διοδίων, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

«Οι μαζικές δίκες διεξάγονται επειδή πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά τα έργα στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους της χώρας» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος και τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει τις δίκες για να φρονηματίσει ανθρώπους που αντιστέκονται στα διόδια, στα χαράτσια της ΔΕΗ και στην υπέρογκη φορολόγηση. Θέλει να δώσει ένα μήνυμα ότι όποιος αντιστέκεται, θα πατάσσεται» είπε.

«Η συμμετοχή των παραχωρησιούχων είναι από 4 έως 9% στο κόστος κατασκευής, δηλαδή συνεισφέρουν ελάχιστα, το υπόλοιπο ποσοστό είναι από δάνεια από τράπεζες κι από το ελληνικό δημόσιο. Είναι προκλητικό να θέλεις να εισπράττεις τα παράνομα διόδια, πρόκειται για αποικιοκρατικές πρακτικές. Πρέπει να ακυρωθούν οι συμβάσεις και να κηρυχθούν έκπτωτες διότι οι εταιρίες έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια τα έργα επικαλούμενες έλλειψη ρευστότητας» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές, στην κινητοποίηση στη Λεπτοκαρυά συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τάσος Κουράκης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και στην κινητοποίηση στα Μάλγαρα οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Αμανιτίδης, Λίτσα Αμανατίδου και Ιώαννα Γαϊτάνη.


Πηγή:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=202294&catID=3