1 Μαρ 2011

Προαναγγέλλει νέες αυξήσεις κατά 33%!

ΔΙΟΔΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Πηγή: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6127240&publDate=1/3/2011

Νέες ληστρικές αυξήσεις ύψους 33% ετοιμάζεται να επιβάλει στα διόδια η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», επικαλούμενη τη «σύμβαση παραχώρησης» που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, χαρατσώνοντας ακόμα πιο άγρια τις λαϊκές οικογένειες. Οι προκλητικές αυξήσεις στα διόδια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (τμήμα Ράχες Φθιώτιδας - Κλειδί Ημαθίας), που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, προτείνεται στην κυβέρνηση να ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο 5 Μάρτη, έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων.

Συγκεκριμένα οι νέες τιμές των διοδίων, από την Πελασγία Φθιώτιδας μέχρι τη Λεπτοκαρυά Πιερίας, για ένα ΙΧ θα είναι οι εξής:

-- Πελασγία: από 2,60 ευρώ σε 3,45 ευρώ
-- Μοσχοχώρι: από 2,90 ευρώ σε 3,85 ευρώ
-- Πλευρικός Γυρτώνης: από 50 λεπτά σε 65 λεπτά
-- Πλευρικός Μακρυχωρίου: από 80 λεπτά σε 1 ευρώ
-- Μακρυχώρι: από 1 ευρώ σε 1,30 ευρώ
-- Πυργετός: από 2,30 ευρώ σε 3,05 ευρώ
-- Λεπτοκαρυά: από 3,10 ευρώ σε 4,10 ευρώ.

Με τις νέες αυξήσεις το κόστος για κάθε χιλιόμετρο, στη συγκεκριμένη διαδρομή φτάνει, πλέον, στα 4 λεπτά, χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ στόχος της εταιρείας είναι, σε λίγο καιρό και μόλις ολοκληρωθούν οι σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, ν' αυξηθούν οι τιμές στα διόδια Μακρυχωρίου και Λεπτοκαρυάς, έτσι ώστε το κόστος ανά χιλιόμετρο να διαμορφωθεί στα 5 λεπτά, χωρίς τον ΦΠΑ.

Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Υποδομών για να εγκρίνει την αύξηση, που προβλέπεται από τη «σύμβαση παραχώρησης» του αυτοκινητόδρομου. Οτι δε θα δεχτεί η κυβέρνηση τη νέα αύξηση στα διόδια, υποστήριξε ο Φ. Σαχινίδης, υφυπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στη Λάρισα, σημειώνοντας ότι «η θέση του ελληνικού δημοσίου, που εκφράστηκε από την εταιρεία "Εγνατία ΑΕ", είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση, αφ' ενός λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων και αφ' ετέρου λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της χώρας». Βέβαια, πολλές φορές εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν θα γίνουν νέες αυξήσεις στα διόδια, ακόμα κι ότι θα γίνουν και μειώσεις, αλλά η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει.