4 Σεπ 2010

"Η ελληνική χρεωκοπία" στο France 2

Φοροδιαφυγή, διαφθορά, ατιμωρησία και έλλειψη κρατικής οργάνωσης, εξακολουθούν να βασιλεύουν σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, παρά τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται, είναι το συμπέρασμα τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσιάστηκε στη γαλλική τηλεόραση.

Με τίτλο "H χρεωκoπία της Eλλάδας", η εκπομπή προβλήθηκε στην εκπομπή "Envoye Speciale", σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Με κρυφή κάμερα, ο ρεπόρτερ της εκπομπής έχει καταγραψει διάφορα στιγμιότυπα με τους τρόπους που φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες. Θέλοντας δε να δώσει την έκταση της φοροδιαφυγής, ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην αυθαίρετη δόμηση και στη ''μαύρη'' εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, που κανουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν περα.

''Καμία πολιτική κατά της φοροδιαφυγής δεν θα είναι αξιοπιστη στα μάτια των Ελληνων όσο η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα τις ατιμωρησίας και της διαφθοράς" σημειώνει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Ιδιαιτερη αναφορά στην εκπομπή γίνεται και στα σκάνδαλα, με μεγαλύτερο -όπως επισημαίνεται- αυτό της Siemens, όπου οι κύριοι πρωταγωνιστές του είναι πολιτικά προσωπα. Ίσως να μην τιμωρηθούν ποτέ εξαιτίας της παραγραφής των αδικημάτων, αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με έναν οδηγό που αρνείται να πληρώσει διόδια, επειδή η πράξη αυτή στην Ελλάδα δεν διώκεται νομικά. Όπως υπογραμμίζεται, η άρνηση να πληρώσουν διόδια είναι ένας απο τους τρόπους που επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες για να διαμαρτυρηθούν κατά της ατιμωρησίας των πολιτικών, που θεωρούν ότι οδηγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία.