4 Σεπ 2010

Συλλαλητήριο στα εγκαίνια ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε κλοιό διαδηλωτών, όπως κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση διαμαρτυρίας λόγω Μνημονίου, θα βρεθούν οι περισσότεροι από τους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του κυβερνητικού κλιμακίου στα εγκαίνια της 75ης διοργάνωσης.
ΕΚΘ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς ετοιμάζονται να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κυβερνητικης οικονομικής πολιτικής και όσων επιτάσσει το Μνημόνιο μέσω του συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.
«Το συλλαλητήριο αυτή τη φορά θα είναι δυναμικό και μεγάλο επειδή τα μέτρα είναι σκληρά και βάρβαρα. Τους καλούμε να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους αυτό το μήνυμα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Γιαννόπουλος.
Τα τελευταία χρόνια, από τις κινητοποιήσεις με φόντο τα εγκαίνια της Εκθεσης δεν λείπουν οι ένστολοι διαδηλωτές. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας έχουν προαναγγείλει πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου (18.00, στην πλατεία του Λευκού Πύργου), διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι η διαδήλωση γίνεται με σκοπό να «εκδηλωθεί με τον πιο έντονο τρόπο η αγωνία όσο και η αγανάκτηση όλων των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών, για την ολιγωρία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των ίδιων των δικών της εξαγγελιών περί αναβάθμισης των Σωμάτων Ασφαλείας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού τους».
Στοιχεία για την ανεργία
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απηύθυνε χθες κάλεσμα προς τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Παρουσιάζοντας στοιχεία, τόνισε ότι δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τις 130.000 και σε ορισμένους κλάδους όπως είναι η οικοδομή η ανεργία ξεπερνάει το 50%.
Ανάλογη αναμένεται και η κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία με ειδικό σχέδιο και μεγάλο αριθμό δυνάμεων θα περιφρουρήσει τους χώρους μέσα και γύρω από το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αντιδράσεις εν όψει ΔΕθ έρχονται και από το μέτωπο των διοδίων. Η συντονιστική επιτροπή πολιτών και φορέων ενάντια στα διόδια διοργανώνει το επόμενο Σάββατο αυτοκινητοπορεία από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη... χωρίς καταβολή διοδίων. Με το σύνθημα «Ελεύθεροι δρόμοι για όλους χωρίς διόδια», οι συμμετέχοντες θα διέλθουν από όλους τους σταθμούς διοδίων της διαδρομής χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο. Η αυτοκινητοπορεία θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να πάρουν μέρος στη διαδήλωση.