3 Ιαν 2010

Πληρωμές-ανάσα για μικρότερες τεχνικές εταιρείες

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

................Η νέα ηγεσία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου μία προσπάθεια καταγραφής των οφειλομένων, καθώς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, βρέθηκαν υποχρεώσεις από έργα που είχαν παραδοθεί τη διετία 2005-06. Αρχές Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη αποστολή ειδοποιητηρίων προς τις τεχνικές εταιρείες με προτεραιότητα στις παλιότερες οφειλές και έργα που είχαν γίνει με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Αφορά κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Αλλωστε, όπως σημείωνε πηγή του υπουργείου, οι 3-4 ισχυροί όμιλοι και οι εταιρείες που συνεργάζονται στα αυτοχρηματοδοτούμενα και τις συμβάσεις παραχώρησης προεισπράττουν, μέσω των εσόδων από τα διόδια, ένα ικανό μερίδιο του κόστους κατασκευής.
Πρόκειται, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για μέτρο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο για να καλύψει την αδυναμία άμεσης εισφοράς χρημάτων από το κράτος για την κατασκευή των δρόμων προχώρησε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) και την υπαγωγή τους στις κοινοπραξίες.

Πρακτικά, οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες εισπράττουν υψηλά διόδια ακόμη και για έργα που πολύ πρόσφατα άρχισε η κατασκευή τους.........................

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
Περισσότερα http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=117166