13 Ιαν 2010

Τα διόδια της οργής

Η ΑΥΓΗ Τετάρτη13 Ιανουαρίου 2010 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=516317

Θεσσαλονίκη: Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Πιερίας, αλλά και πολλών πολιτών που διασχίζουν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η απόφαση της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» να επαναλειτουργήσει τους σταθμούς διοδίων και να θέσει σε λειτουργία τα διόδια Αιγινίου, την ώρα που τα Τέμπη παραμένουν κλειστά και είναι υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα ορισμένων σταθμών της.
Το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες κάτοικοι της Πιερίας πραγματοποίησαν κατάληψη στο νέο σημείο διοδίων στο Αιγίνιο και ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την επαναδιαπραγμάτευση των διοδίων με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.». Καλούν επίσης την κοινοπραξία να αναβάλει για ένα εξάμηνο τη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητά τους. «Η περιοχή μας είναι σε κλοιό τεσσάρων διοδίων» τονίζουν οι κάτοικοι της Πιερίας, πολλοί από τους οποίους -όπως δηλώνουν- εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και πλέον θα καλούνται να πληρώνουν σε καθημερινή βάση περίπου 8 ευρώ σε διόδια, δηλαδή τα διπλάσια από όσα ξοδεύουν σήμερα.
Η Επιτροπή πολιτών κατά των διοδίων υποστηρίζει πως έχει γνωμοδότηση συνταγματολόγου ότι είναι αντισυνταγματική η λειτουργία διοδίων στον Αιγίνιο, ενώ στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκαν όλοι οι βουλευτές του νομού Πιερίας.
Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», βλέποντας τους εκατοντάδες διαδηλωτές στα διόδιά της, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία τους καταρχήν για ένα 24ωρο και έτσι χθες η κίνηση διεξαγόταν κανονικά από το σημείο. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επʼ αόριστον κατάληψη των διοδίων του Αιγινίου σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα για εξάμηνη αναβολή της λειτουργίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» το περασμένο Σάββατο απέστειλε επιστολή προς την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», με την οποία την καλούσε να μην προχωρήσει στη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο. Ως επιχείρημα προέβαλε τη μη τήρηση όσων προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού.
Εντάσεις όμως είχαμε και στους άλλους σταθμούς διοδίων της εθνικής οδού, δηλαδή στο Μοσχοχώρι, την Πελασγία και τη Λεπτοκαρυά, καθώς πολλοί οδηγοί αρνήθηκαν να πληρώσουν ακόμη και τα μειωμένα διόδια στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.». Ορισμένοι από αυτούς δήλωναν ότι θα μηνύσουν την εταιρεία, καθώς τους υποχρεώνει να πληρώνουν διόδια την ώρα που η ΠΑΘΕ δεν λειτουργεί στο σημείο των Τεμπών.