14 Ιαν 2010

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ…

14/01/2010
Το κίνημα ενάντια στα διόδια έχει αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα.
Πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις των πολιτών μέσα από τις τοπικές επιτροπές αγώνα σε όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από το νέο καθεστώς των διοδίων στους ιδιωτικοποιημένους -πρώην εθνικούς μας- δρόμους.
Πληθαίνουν οι πολίτες που δεν πληρώνουν διόδια με στόχο την κατάργησή τους στην πράξη.
Στα Τέμπη αποκαλύφθηκε η ωμή πραγματικότητα. Η εταιρεία εκμετάλλευσης του δρόμου
• αδιαφορώντας για τις εμφανείς ενδείξεις για κατολισθήσεις,
• αγνοώντας τον κίνδυνο για απώλειες ανθρώπινων ζωών, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις για άμεσα μέτρα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς,
• θέτοντας σε αποκλειστική προτεραιότητα τα οικονομικά της συμφέροντα
ρισκάρισε κι έχασε. Αποτέλεσμα, ένας νεκρός και η Ελλάδα, για πρώτη φορά, κομμένη στα δύο για πολλούς μήνες (με πολύπλευρες συνέπειες σε οικονομία, τουρισμό, περιβάλλον, ποιότητα ζωής των πολιτών κλπ.).
Η απόλυτα κερδοσκοπική πολιτική της εταιρείας συνεχίζεται δριμύτερη όταν με θράσος προσπαθεί να επαναλειτουργήσει σταθμούς διοδίων πριν και μετά την πολύωρη παράκαμψη των Τεμπών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων ματαίωσαν τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου (με πολύωρη κατάληψη), ενώ συνεχίζουν για το σταθμό της Λεπτοκαρυάς…
Τέλος, ένα ακόμη παράδειγμα της προκλητικής στάσης της ίδιας εταιρείας, που επιτάσσει το αίτημα των πολιτών για άμεση κατάργηση των διοδίων, αποτελούν οι δύο περιπτώσεις ακύρωσης των καρτών ελεύθερης πρόσβασης των αντίστοιχων δικαιούχων (άτομα με αναπηρία και κάτοικοι του “Καποδιστριακού Δήμου” Ανατ. Ολύμπου, ο οποίος χωρίζεται στη μέση από τα διόδια και οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στα όριά του).
Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις στα διόδια Αφιδνών και συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγών κατά των Διοδίων, πραγματοποίησε, την Τρίτη 12/01/10, ανοιχτή γενική συνέλευση με την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων από όλη την Αττική και αποφάσισε:
1. Την έκδοση δελτίου τύπου.
2. Τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή προσεχώς, με συμμετοχή πολιτών από όλη την Ελλάδα, την επίδοση ψηφίσματος και παραχώρηση συνέντευξης τύπου.
3. Τη στήριξη και παρακολούθηση των προσφυγών που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από πολίτες, φορείς, Δήμους και Κοινότητες από όλη τη χώρα, ενάντια στις Συμβάσεις Παραχώρησης.
4. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανοίγματος των διοδίων Αφιδνών την Κυριακή 17/01/10 στις 12:00 και το πανελλαδικό άνοιγμα όλων των διοδίων σε συντονισμό με τις υπόλοιπες επιτροπές την Κυριακή 24/01/10.
5. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά και τη στήριξη και μαζικοποίηση της καθημερινής πρακτικής “Δεν πληρώνουμε διόδια σε όλη την Ελλάδα”.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΡΟΜΩΝ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ