6 Οκτ 2017

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά των διοδίων στην Ήπειρο

Έντονη κινητικότητα στο νέο «μέτωπο» κατά των διοδίων που δημιουργείται στην Ήπειρο, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικείμενη λειτουργία του σταθμού διοδίων Δροσοχωρίου στην Εγνατία, έξω από τα Ιωάννινα στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Μετά την Περιφέρεια Ηπείρου, που ανακοίνωσε την προσφυγή της μαζί με άλλους φορείς στο ΣτΕ και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να μη λειτουργήσει ο σταθμός, και ο Δήμος Ζαγορίου θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά και αίτηση αναστολής με αίτημα τη χορήγηση προσωρινής διαταγής και συζήτηση της αναστολής.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «στον Δήμο Ζαγορίου και ιδιαίτερα όσοι διαμένουν ή κινούνται από και προς το Ανατολικό Ζαγόρι θα επιβαρυνθούν οικονομικά από τη λειτουργία των νέων διοδίων και με την προσφυγή στο ΣτΕ επιδιώκεται να μην τεθούν σε λειτουργία τα διόδια Δροσοχωρίου, ή να διατεθούν κάρτες ελεύθερης διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους, ή να εφαρμοστεί η αναλογική χρέωση, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά την εφαρμογή του συστήματος».
Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί με τη λειτουργία του νέου σταθμού είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος μετακίνησης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες περιοχών όπως το ανατολικό Ζαγόρι (Βωβούσα, Γρεβενίτι κα) ή το Μέτσοβο, αλλά και για μεγαλύτερες αποστάσεις, τις οποίες όμως καλύπτουν πολλές φορές και καθημερινά όσοι εργάζονται π.χ. στον άξονα Ιωάννινα–Γρεβενά.
Επιπλέον, θα αυξήσει το κόστος για τους τουρίστες, κάτι που υπολογίζουν πολύ οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων, μετά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.
Ένα επιπλέον θέμα που έχει θέσει η Περιφέρεια είναι το πώς εξασφαλίζεται η εναλλακτική διαδρομή από το επαρχιακό οδικό δίκτυο για κάποιον που θα ήθελε να αποφύγει την Εγνατία και τα διόδια, τα οποία, μαζί με το Δροσοχώρι, θα γίνουν τρία σε σχετικά κοντινή απόσταση για την Ήπειρο (μαζί με τους σταθμούς σε Τύρια και Μαλακάσι).
Οι κινήσεις κατά των διοδίων μπορεί να έχουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα πλέον και να μη μοιάζουν με τις κινήσεις του κινήματος «Δεν πληρώνω», παρ’ όλα αυτά απασχολούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και είναι βέβαιο ότι το ερώτημα θα τεθεί και στο προσεχές Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στα Ιωάννινα 23-24 Οκτωβρίου παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον, από άλλες πλευρές, τίθεται ξανά συνολικά το θέμα της αναγκαιότητας διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες. Το ΚΚΕ προχώρησε σε συμβολική κινητοποίηση τη Δευτέρα στα διόδια Τερόβου της Ιόνιας Οδού με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων, ενώ η περιφερειακή παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς ΑΡΠΗ συγκάλεσε σύσκεψη την Τρίτη για τη συγκρότηση μιας Πανηπειρωτικής Επιτροπής για την «κατάργηση των διοδίων».