11 Ιαν 2015

Η Περιφέρεια ζητάει να μειωθούν τα διόδια στην Αττική Οδό

Επισημαίνοντας πως "το δίκτυο της Αττικής Οδού θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας της Αττικής, αλλά και παράγοντα ανακούφισης του περιβάλλοντος από την τοπική κυκλοφορία στους δήμους του Λεκανοπεδίου, αν οι τιμές των διοδίων αποκτούσαν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας", ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος ζήτησε μείωση διοδίων στην Αττική Οδό με χιλιομετρική χρέωση κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Β. Χαλκιά, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας "Αττικές Διαδρομές Α.Ε.", εταιρεία λειτουργίας της Αττικής Οδού. 
Στη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη καλής συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με την εταιρεία σε θέματα κυκλοφορίας και πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως έθεσε θέμα μείωσης των διοδίων μέσω εφαρμογής χιλιομετρικών χρεώσεων. Ο κ. Χαλκιάς τοποθετήθηκε μόνο για τα θέματα λειτουργίας, επισημαίνοντας πως σήμερα εφαρμόζονται πακέτα εκπτώσεων για τους χρήστες, ενώ είπε πως τεχνολογίες υπάρχουν για αναλογική χρέωση (χρήση των e-pass με χρέωση από κεραίες στις εξόδους του δικτύου) παραπέμποντας για τη δυνητική εφαρμογή τους σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της εταιρείας «Αττική Οδός Α.Ε.» επί της σύμβασης παραχώρησης και εκμετάλλευσης του δρόμου. 

Ο Γ. Καραμέρος τόνισε πως μπορεί η «Αττική Οδός Α.Ε.» και οι «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» να είναι διαφορετικές εταιρείες (παραχωρησιούχος και υπεύθυνη λειτουργίας και συντήρησης αντίστοιχα), αλλά στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών οι κοινοί μέτοχοι πρέπει να επανεξετάσουν τη σχέση του ύψους των εισπραττόμενων διοδίων με τα κέρδη από τη συντήρηση του δρόμου, ανεξάρτητα από τις όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει στις ερχόμενες εκλογές.


Πηγή: