23 Απρ 2014

Εγνατία: Το δημόσιο κατά παραβατών και στην παραχώρηση

Κοινή απόφαση των υπουργών Χρυσοχοΐδη και Στουρνάρα

Το Ελληνικό Δημόσιο θα στρέφεται κατά όσων δεν πληρώνουν διόδια στην Εγνατία Οδό από το 2017, ακόμη και εάν ο αυτοκινητόδρομος θα έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

Αυτό προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα που δημοσιεύθηκε στην «Δι@υγεια».



«Μετά τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού το Ελληνικό Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 2017, στην περίπτωση που λάβει χώρα παράνομη μη καταβολή διοδίου τέλους θα στρέφεται κατά του χρήστη που παράνομα δεν καταβάλει το διόδιο και θα αποδίδει μετά την είσπραξη του σχετικού προστίμου το αντίτιμο του παρανόμως μη καταβληθέντος διοδίου στον παραχωρησιούχο» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, όπου η συγκεκριμένη ευθύνη ανήκει στους παραχωρησιούχους και όχι στο κράτος.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει, παράλληλα, την «υποχρέωση εγκατάστασης ολοκληρωμένου αναλογικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους αυτής άξονες Α/Κ Σιάτιστας έως το Μεθοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής, Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών έως το Μεθοριακό Σταθμό Προμαχώνα και Α/Κ Χαλάστρας έως τον Μεθοριακό Σταθμό Ευζώνων ώστε να εξασφαλίζεται η χρέωση των χρηστών ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση».

«Μέχρι τη θέση σε λειτουργία του παραπάνω συστήματος η καταβολή διοδίων τελών σε υφιστάμενους σταθμούς διοδίων θα γίνεται με βάση το ισχύον σύστημα χρέωσης» αναφέρεται.


Πηγή:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=588795