30 Μαΐ 2013

Οι μικρομεσαίοι εργολήπτες καταγγέλουν: «Μοιράζουν χρήματα σε μεγαλοεργολάβους»

«Μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που άλλοτε υπήρξαν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, σήμερα καταστρέφονται συστηματικά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μοιράζει αδικαιολόγητα και αφειδώς δημόσιο χρήμα στις μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις για την επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, τα οποία εξελίσσονται σε μαγική εικόνα, άνευ έργων!».
Αυτή την καταγγελία διατύπωσε ο Κώστας Σαββίδης, πρόεδρος της ένωσης των μικρομεσαίων εργοληπτών (ΠΕΣΕΔΕ), στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους τρεις-τέσσερις μεγάλους εγχώριους εργολάβους, που ενισχύουν τη θέση τους πάνω στα συντρίμμια του κλάδου, ότι θα είναι τα επόμενα θύματα της πολιτικής διαχείρισης των έργων και ότι σύντομα θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τα κλειδιά σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κολοσσούς των κατασκευών.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Σαββίδης για τη συμφωνία επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων, λέγοντας αφ' ενός μεν ότι η επαναδημοπράτηση των έργων, μετά το πάγωμα των εργασιών στο οποίο προχώρησαν τράπεζες και ανάδοχοι, θα ήταν συμφερότερη λύση για το Δημόσιο, αφ' ετέρου δε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αναγνωρίσει εργολαβικές αποζημιώσεις ύψους 353,3 εκατ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί σε τι συνίσταται η ευθύνη του Δημοσίου και ποιοι υπουργοί και κρατικοί λειτουργοί ευθύνονται για αυτή τη ζημιά. Παράλληλα ο ίδιος έθεσε ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητοι είναι οι «ανεξάρτητοι μηχανικοί» στα έργα με συμβάσεις παραχώρησης.

Ειδική αναφορά έγινε κατά τη χθεσινή συνέντευξη της διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ στην εταιρεία SALFO Α.Ε. των Γ. Σαλπέα και Γ. Φωτεινού. Η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει σε τρία από τα έργα (Μορέας, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) ρόλο ανεξάρτητου μηχανικού και σε άλλα δύο (Ε65, Ιόνια Οδός) ρόλο τεχνικού συμβούλου για λογαριασμό των παραχωρησιούχων. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν το πόσο ανεξάρτητοι είναι οι «ανεξάρτητοι μηχανικοί» στα έργα με συμβάσεις παραχώρησης και εάν και κατά πόσο στις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας επανεκκίνησης λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης διόγκωσης των εργολαβικών αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι στα τέσσερα έργα το Δημόσιο αναγνώρισε αποζημιώσεις 353,3 εκατ. ευρώ, έναντι 719,9 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι εργολάβοι, αφού ενδιαμέσως ο «ανεξάρτητος μηχανικός» αναγνώρισε εργολαβικές αποζημιώσεις ύψους 473,9 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείου ή γενικής γραμματείας «παρά τω πρωθυπουργώ» για τα μικρά και μεσαία έργα, επισημαίνοντας ότι ενώ οι Βρυξέλλες προωθούν την τόνωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στη χώρα μας τα αρμόδια υπουργεία περιορίζονται σε εξαγγελίες, οι οποίες δεν εφαρμόζονται.


Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=366491