7 Ιαν 2013

Ποινικές διώξεις για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια

Τριάντα έξι πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια από την περιοχή της Θεσσαλίας και του Ωρωπού θα οδηγηθούν σε δίκες από τις 10 Ιανουαρίου.
«Οι διώξεις πιστεύω πως είναι κυρίως φρονηματικές παρά οτιδήποτε άλλο. Σκοπό έχουν να κάμψουν τις αντιστάσεις της κοινωνίας» δηλώνει στην «Επο­χή» ο κ. Στράτος Λουπατατζής, ένας από τους κατηγορούμενους, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής Ενάντια στα Διό­δια, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. «Θεωρούμε πως ξεκινάει μια βιομηχανία διώξεων ενάντια στους πολίτες. Ποινικές διώξεις σε πολίτες που ουσιαστικά τι κά­νουν; Υπερασπίζονται το δίκαιο».

Η Συντονιστική Επιτροπή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 με αφορμή την τοποθέτηση 7 επιπλέον σταθμών διοδίων στην Εθνική Οδό, από τη Μετα­μόρφωση Αττικής έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. «Στην περιοχή του Ωρωπού είμαστε περικυκλωμένοι από 8 σταθμούς διοδίων! Αυτό είναι που έβγαλε τον κό­σμο έξω στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί, γιατί για να πάει στη δουλειά του, στο σχολείο, οπουδήποτε έπρεπε να πληρώσει διόδια», εξηγεί την κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι, ο κ. Λουπατατζής. Συμπληρώνει επίσης για τη θέση της Επιτροπής σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης για τις οδούς, «πριν από 6 χρόνια οι εθνικοί δρόμοι παραχωρήθηκαν σε πολυεθνικές κοινοπραξίες. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψήφισαν στη Βουλή συμβάσεις ξεπουλήματος και α­πάτης και άρχισαν να ξεφυτρώνουν διόδια σαν μανιτάρια σε δρόμους έτοιμους που τους έχουμε πληρώσει για δεκαετίες και σε δρόμους που είναι ακόμα υ­πό κατασκευή». Η σύμβαση με την εταιρεία Νέα Οδός (3555/2007) προβλέπει πως ο παραχωρησιούχος μπορεί να εγκαθιστά νέους σταθμούς διοδίων ό­που θέλει για όλη την περίοδο παραχώρησης (30 έτη). Προβλέπει όμως και τη χρηματοδότηση του έργου εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, πέρα από τις συμ­βατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, «με ίδια και δανεικά κεφάλαια», γεγονός που ο κ. Λαπατατζής πιστεύει πως πρόκειται να παραβιαστεί στο άμεσο μέλ­λον αν δοθούν από το Δημόσιο χρήματα, μέσω του ΕΣΠΑ, για αναθέρμανση των εργασιών που έχουν σταματήσει.

Για τις διαμαρτυρίες στους σταθμούς των διοδίων οδηγούνται σε δίκες 36 πολίτες ύστερα από αγωγή των εταιρειών που τους έχουν παραχωρηθεί οι δρό­μοι, ύψους 500.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ως άθροισμα των διελεύσεων αυτοκινήτων που δεν κατέλαβαν διόδια. Η δίωξή τους στηρίζεται στον ποινικό κώδικα του 1951, στο άρθρο 184, «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρεί­ται σε φυλάκιση μέχρι 3 ετών». «Οι 11 κατηγορούμενοι του Ωρωπού είναι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην κοινοτάρχες, γενικά άνθρωποι που ασχολού­νται με τα κοινά». Σύμφωνα με τον κ. Λουπατατζή, «το κατηγορητήριο είναι γενικό, αλλά επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν δώσει συνεντεύξεις ή έχουν γράψει άρθρα γι’ αυτό βρήκαν τα ονόματά τους και έτσι διώκονται. Άρα θεωρώ πως το κατηγορητήριο δεν είναι τελείως γενικό αλλά ότι στοχοποιήθηκαν κάποιοι». Η δίωξη τους δεν θεωρήθηκε απροσδόκητη καθώς όπως δηλώνει στην «Εποχή» ο ίδιος «το περιμέναμε, δεν μας ήρθε ξαφνικό και ας μας κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν κλείσει ο χρόνος. Είχαμε ξεκινήσει να παίρνουμε τα μηνύματα ουσιαστικά με τις πρώτες διαταγές πληρωμής και κατάσχεσης περιουσιών».

Αύριο, Κυριακή 6/1, θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. διαμαρτυρία συμπαράστασης στα διόδια των Μαλγάρων. «Στις δράσεις του λαού για τα δημόσια αγα­θά, για κοινωνική δικαιοσύνη ήμασταν εκεί και θα είμαστε πάντα παρόντες μέχρι να νικήσει ο λαός μας. Δεν είναι κάτι που σταματάει», καταλήγει ο κ. Λουπα­τατζής.


Πηγή:
http://epohi.gr/portal/koinonia/13311-2013-01-07-02-46-12