3 Νοε 2011

Εγινε δεκτή η προσφυγή του δήμου Ωρωπού.

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του νόμου Ρέππα για τα διόδια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Ρέππα, που προβλέπει παράβαση του ΚΟΚ, την μη καταβολή διοδίων. 
Στις 31 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό αίτημα του δήμου Ωρωπού, που ζητούσε η υπόθεση να εκδικαστεί από το ΣτΕ και όχι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η προσφυγή είχε γίνει από το δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιάννη Οικονομάκο και υπάλληλο του δήμου από τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή την επιβολή προστίμου, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ο οποίος προβλέπει ότι υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος μπορούν κατόπιν αίτησης να εισαχθούν στο ΣτΕ ακυρώνοντας την δικαιοδοσία άλλων δικαστηρίων. 


Η τροπολογία Ρέππα πέρασε στις αρχές του χρόνου στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, λύνοντας τα χέρια στις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους να κυνηγήσουν τους ανυπότακτους οδηγούς των δρόμων. 

Το μέτρο έχει περιορίσει την αιμορραγία εσόδων των εργολάβων από τα διόδια και ταυτόχρονα έχει φρενάρει την μη καταβολή διοδίων στους σταθμούς. 

Mε βάση το νόμο η παράβαση μπορεί να διαπιστώνεται από τα αστυνομικά όργανα και επισύρει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ και άλλες κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος, άδεια κυκλοφορίας και πινακίδων για 20 ημέρες.