29 Σεπ 2011

Διεκδικούν πρόσθετες εγγυήσεις και ποινικές ρήτρες

Οι μεγαλοκατασκευαστές και οι τράπεζες που έχουν αναλάβει με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την κατασκευή και εκμετάλλευση για 30 χρόνια των πέντε οδικών αξόνων, εκβιάζουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πάλι τα έργα - για τα οποία ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβα διόδια - αν δεν αλλάξουν οι συμβάσεις, έτσι ώστε να οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους! Αυτό παραδέχτηκε μιλώντας προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης.

«Οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες διατείνονται ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα και προτείνουν να αλλάξουν οι συμβάσεις, δήλωσε συγκεκριμένα ο υφυπουργός. Στις προτάσεις που φέρνουν τώρα οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες αρνούνται ότι ισχύει πως το Δημόσιο δεν θα παρέχει καμιά εγγύηση για τα δάνεια, ζητώντας πρόσθετη ενίσχυση από το Δημόσιο, ύψους που παραβιάζει τις συμβάσεις και το Δημόσιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέχει. Οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν βασικές ρήτρες των συμβάσεων με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώσει μεγαλύτερο επιτόκιο». Οπως, μάλιστα, πρόσθεσε διεκδικώντας τις πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου και τα μεγαλύτερα επιτόκια απορρίπτουν τον εγγυητικό λογαριασμό των 500 εκ. ευρώ που ήταν έτοιμη να δημιουργήσει η κυβέρνηση και περιλαμβανόταν στην ενδιάμεση συμφωνία που είχαν μονογράψει οι δύο πλευρές.

Επίσης, ο Γ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι μεγαλοκατασκευαστές διεκδικούν διάφορα μεγάλα ποσά ως ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και στην απελευθέρωση των εργοταξίων, χωρίς να αναφερθεί στο ακριβές νούμερο, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως ποινικές ρήτρες έχει επιβάλει και το Δημόσιο γιατί και οι παραχωρησιούχοι δεν τήρησαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις...

Πηγή:
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6463807&publDate=29/9/2011