29 Σεπ 2011

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις για τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες

Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων επιβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών. Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης υποστήριξε ότι όλες οι εκκρεμότητες του Δημοσίου έχουν λυθεί, καλώντας τους παραχωρησιούχους να αποδείξουν το αντίθετο. Περαιτέρω, απέδωσε την ευθύνη για το πλήρες αδιέξοδο στις τράπεζες και στους παραχωρησιούχους, υποστηρίζοντας ότι ζητούν την αναθεώρηση των συμβάσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλογιάννη, ο κ. Μαγκριώτης έδωσε μια γενική εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις. Οπως επεσήμανε, Δημόσιο και παραχωρησιούχοι συμφώνησαν μέσω του «μνημονίου συναντίληψης» σε μια ενδιάμεση λύση (με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο), προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των έργων. «Στη συνέχεια όμως, οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι αρνήθηκαν την ενδιάμεση λύση και είπαν ότι θέλουν την οριστική λύση για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν βασικές ρήτρες των συμβάσεων, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώσει μεγαλύτερο επιτόκιο», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις παραχωρησιούχων και τραπεζών είναι αναίτιες. «Καλώ δημόσια τους παραχωρησιούχους να πουν εάν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις»...

Περισσότερα:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2011_457647