15 Φεβ 2011

Επιστολή που στάλθηκε απο δικηγόρο στους Βουλευτές

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ελαβα γνώση της απαράδεκτης κατ’ εμέ τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή ώστε η άρνηση καταβολής διοδίων να αποτελεί παράβαση του ΚΟΚ.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ρυθμίζει την οδική κυκλοφορία πεζών και οχημάτων κατά τρόπο που να εξυπηρετείται η οδική ασφάλεια και η εύρυθμη κυκλοφοριακή λειτουργία του οδικού δικτύου  (αιτιολογική έκθεση επί του νομοσχεδίου τροποποιήσεις διατάξεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας).
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις» με την οποία χαρακτηρίζεται η άρνηση πληρωμής διοδίων τελών «αποκλίνουσα συμπεριφορά» που επιδρά αρνητικά στην «ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης» είναι νομικά τουλάχιστον αστήρικτη και γι’ αυτό θα πρέπει να καταψηφιστεί.
Ποιές είναι οι συγκοινωνιολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες  οι οποίες αποδεικνύουν με επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση ότι η άρνηση πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομο, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες  !! και γέφυρες !! συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά που προκαλεί κωλυσιεργία (σε τι) επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία (με ποιο τρόπο και που στους αυτοκινητόδρομους, στις γέφυρες ή στις σήραγγες) αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης (π.χ. οι , με απόφαση της Πολεοδομίας Καπανδριτίου, αυθαίρετες κατασκευές της εταιρείας ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στις Αφίδνες Αττικής αποτελούν συγκοινωνιακή εγκατάσταση που χρήζει προστασίας από το Κράτος ;)
Οσοι διέρχονται αυτές τις παράνομες, αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές, οι πολίτες αυτού του Κράτους δεν χρήζουν προστασίας;
            Επίσης προκαλεί απορία η σπουδή και ο τρόπος που η συγκεκριμένη διάταξη περνά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, καταργώντας στην ουσία και την περιβόητη διαβούλευση που θα αφορούσε κάθε νομοθετικό μέτρο.
Το μέτρο αυτό μόνο ως «απειλητικό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.  Επιβάλλει στον Ελληνα πολίτη και φορολογούμενο ένα διοικητικό πρόστιμο για ιδιωτική σε τελική ανάλυση διαφορά και  εμπλέκει τα αστυνομικά όργανα σε ρόλο φύλαξης ιδιωτικών συμφερόντων όταν οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν τα επαρκή μέσα να διαφυλάξουν την ασφαλή κίνησή μας στους Ελληνικούς δρόμους.   Θα τοποθετηθεί πρακτικά ένα περιπολικό της τροχαίας που θα αποσπαστεί από την κανονική του υπηρεσία για την πραγματική ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας των οδών,  σε κάθε σταθμό διοδίων και θα μετατραπεί σε φύλακα ιδιωτικών συμφερόντων.   Αναρωτιέμαι αν συνεχίζω να ζω σε κράτος δικαίου.
            Ως μία απλή νομικός θυμάμαι από τις παραδόσεις έγκριτων νομικών των Πανεπιστημίων μας ότι «η απειλή ποινής (μόνο ως ποινή μπορώ να εκλάβω το παραπάνω μέτρο) κατά πράξεων που δεν πλήττουν κάποια θεμελιώδη αξία της κοινωνικής ζωής (έννομο αγαθό) και δη κατά τρόπο κοινωνικοηθικώς ανυπόφορο παραβιάζει το Σύνταγμα, διότι προσβάλλει όχι μόνο την αξία του ανθρώπου αλλά και τις αρχές τις επικουρικότητας και της αναλογικότητας».
            Και ενώ η ιδια η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού και Υφυπουργού παραδέχεται  ότι οι συμβάσεις απαιτούν τροποποιήσεις, ότι τα διόδια είναι υπερβολικά και άδικα, ότι πλήττεται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ότι τα έργα δεν προχωρούν, ότι οι συμβάσεις από την πλευρά των εταιριών παραχώρησης δεν εκτελούνται, σπεύδει να «νομοθετήσει» με διαδικασίες αμφίβολες και να τιμωρήσει τον Ελληνα πολίτη πριν ακόμη όπως υποσχέθηκε και διατείνεται ρυθμίσει τις παραπάνω αδικίες. 
            Θα είναι τουλάχιστον ηθικά και νομικά απαράδεκτο να ψηφιστεί η τροπολογία αυτή από εσάς, που ρόλος σας είναι, μεταξύ των άλλων,  να  αντιδράτε στις όποιες καταχρήσεις του κρατικού μηχανισμού σε βάρος των πολιτών, αφού η αναγόρευση μίας συμπεριφοράς που δεν προσβάλλει κάποιο έννομο αγαθό σε παράβαση  συνιστά νομοθετική αυθαιρεσία.   Η επιβολή, ο εξαναγκασμός σε  συμπεριφορά που είναι απλώς «αρεστή»  στον νομοθέτη  δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου.
           

Με εκτίμηση

Γιαννούλα Δημητρίου Λιόντου
Δικηγόρος Αθηνών