3 Φεβ 2011

Πρωτοβουλία Επιτροπών, Φορέων και Κατοίκων της Θεσσαλονίκης ενάντια στα Διόδια - 03/02/2011 - Δημιουργία της Πρωτοβουλίας

Δελτίο τύπου 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ.



Την Τετάρτη 2/2 2011, με πρωτοβουλία των επιτροπών Ακρίβεια-Stop Θεσσαλονίκης, έγινε συνέλευση επιτροπών – κινήσεων πολιτών, σωματείων, κοινωνικών φορέων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και πολιτών από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με θέμα τη δημιουργία Πρωτοβουλίας ενάντια στα Διόδια.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έγινε μια αρχική τοποθέτηση από την πλευρά των διοργανωτών όπου εξηγήθηκε ότι το κάλεσμα για μια πλατιά πρωτοβουλία γίνεται γιατί οι επιτροπές Ακρίβεια –Stop και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά Των Διοδίων αναλογιζόμαστε την πλατιά δυναμική του κινήματός μας και προχωρούμε στις μέγιστες δυνατές συσπειρώσεις. Όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα θα απαντήσουμε στις επιθέσεις των πολυεθνικών, των ντόπιων μεγαλοεργολάβων και όσων τους εκπροσωπούν, είτε είναι πολιτικοί, είτε δημοσιογράφοι.  Ούτε η λάσπη περί «τζαμπατζήδων», ούτε οι απειλές περί διώξεων των οδηγών μας κάμπτουν. Απεναντίας μας εξοργίζουν και μας δυναμώνουν.
Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις:  Ο Νίκος Κυριακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, παράθεσε συγκεκριμένα στοιχεία και απόδειξε ότι το καθεστώς των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επιβαρύνει το φορολογούμενο πολίτη και την οικονομία της Ελλάδας, παρέχοντας τεράστια προνόμια και διεκολύνσεις στους πραγματικούς τζαμπατζήδες, τους μεγαλοεργολάβους. Στη δεύτερη εισήγηση, από το Δημήτρη Σιανίδη - μέλος της Νομικής Επιτροπής του Πανελλαδικού Συντονιστικού, παρατέθηκαν νομικά επιχειρήματα υπέρ του κινήματος του «δεν πληρώνω διόδια για τις πολυεθνικές». Στη συνέχεια ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία των ΣΔΙΤ σε άλλες χώρες καθώς και σε μορφές διοδίων που ενδεχομένως να επιχειρηθούν για να κάμψουν το κίνημά μας.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, μέλη αυτοδιοικητικών σχημάτων και επιτροπών πολιτών καθώς και αρκετοί ενεργοί πολίτες. Από τη μεριά όλων δηλώθηκε η διάθεση για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία  και η δέσμευση να επιχειρηθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλατύτητα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Σάββα Κωφίδη, υποστηρικτή της κίνησης Hasta la Victoria Siempre καθώς και της Ελένης Φωτολίδου, προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ (Μηχανικοί Δημοσίου) Κεντρικής Μακεδονίας.


Οι στόχοι της Πρωτοβουλίας οι οποίοι συμφωνήθηκαν είναι: 
· Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες.
· Να καταργηθούν όλα τα διόδια, ιδιωτικά ή κρατικά.
· Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.


Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι τελικές αποφάσεις ήταν: 
  • Συγκροτείται η Πρωτοβολία Επιτροπών, Φορέων και Κατοίκων της Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Διόδια. Θα λειτουργεί με συνελεύσεις, ενώ ένα ανοιχτό συντονιστικό θα ρυθμίζει πρακτικά ζητήματα.
  • Συμμετέχουμε στο πανελλαδικό ανοιγμα των διοδίων στις 6/2. Ραντεβού στις 3.00 μμ στα διόδια Μαλγάρων ή στις 2.15 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου όπου θα υπάρχει και λεωφορείο.
  • Επίσης, αποφασίστηκε η τροφοδότηση με υλικά του site του Πανελλαδικού Συντονιστικού diodiastop.gr, καθώς και η πλαισίωση της Νομικής Επιτροπής και με δικηγόρους της πόλης.


για επικοινωνία: 

Νίκος Νούλας (μέλος των επιτροπών Ακρίβεια-stop) 6974-479243
Ελένη Φωτουλίδου (πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Κ. Μακεδονίας) 6944-381864
Σάββας Κωφίδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, υποστηρικτής της κίνησης Hasta la Victoria Siempre) 6974-447447