16 Ιαν 2011

Οι Αντάρτες των Διοδίων

Από "Το Βήμα"

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στο άκουσμα της έκφρασης «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» ανταποκρίνονταν συνήθως μονάχα οι θεατρόφιλοι, σκεπτόμενοι το ομώνυμο θεατρικό του Ντάριο Φο. Σήμερα η διάσημη ρήση έχει αποκτήσει νέα σημασία, καθώς κλιμακώνεται πια και αποκτά κινηματικό χαρακτήρα, ένα ιδιότυπο ρεύμα πολιτών που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δείχνει «απείθεια» στην πληρωμή διοδίων, στην αγορά εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στην αποπληρωμή άλλων υπηρεσιών που συνήθως συνδέονται με την κρατική δραστηριότητα.

Τέτοιες ημέρες δόξης γνωρίζει το λεγόμενο κίνημα ενάντια στα διόδια, το οποίο αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες στη χώρα μας. Μάλιστα, προ ημερών προχώρησε σε μαζικές κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων ανά την Ελλάδα, διαδηλώνοντας το αίτημα για μη πληρωμή, ανεβάζοντας τις μπάρες των σταθμών και αφήνοντας τα ΙΧ να περάσουν ελεύθερα.

Είναι ενδεικτικό ότι σχετική πρωτοβουλία διοργανώθηκε την Παρασκευή από κλαδικές οργανώσεις του ΚΚΕ, συνεχίζεται σήμερα από φορείς της Βορειοανατολικής Αττικής στα διόδια των Αφιδνών, ενώ «επίτιμο» μέλος του κινήματος έγινε και η Θύρα 4- η ξακουστή οργάνωση των οπαδών του ΠΑΟΚη οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τους φίλους του Δικεφάλου να μην πληρώνουν διόδια- πέραν αυτών των Μαλγάρων, που ανήκουν στο κράτος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει θορυβήσει τόσο την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων όσο και τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και εκμεταλλεύονται τους σταθμούς των διοδίων. 


Μετά τις εορτές το «μπαμ»

Κύκλοι των κοινοπραξιών αναφέρουν ότι προ των εορτών ο ρυθμός της «διοδιο-αποφυγής» προσέγγιζε το 3% της συνολικής κίνησης των οχημάτων. Μετά τις γιορτές όμως το ποσοστό αυξήθηκε εντυπωσιακά και ξεπέρασε το 10%. «Το θέμα δεν αφορά πια μόνο τις κοινοπραξίες, αλλά είναι εθνικό. Βλέπουμε ότι επεκτείνεται στα εισιτήρια, στα σήματα κυκλοφορίας και αλλού» διαπιστώνει στέλεχος εκ των κατασκευαστικών εταιρειών...