3 Ιαν 2011

Κύριο άρθρο

Ζητούμενο, η κοινωνική πολιτική

Η ΕΠΙΘΕΣΗ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο εισόδημα των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων καλά κρατεί. Το 2011 ξεκινά με μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα είδη διατροφής, λόγω αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13%. Ολα γίνονται ακριβότερα: καθημερινές μετακινήσεις με ταξί και μέσα μεταφοράς, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υπηρεσίες υγείας, εισιτήρια κινηματογράφων κ.λπ.
ΤΟ «καλάθι της νοικοκυράς» θα παραμείνει σχεδόν άδειο, αφού ο νέος συντελεστής (είναι η τρίτη κατά σειρά αύξηση στον ΦΠΑ) επηρεάζει όλα τα είδη διατροφής που πωλούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ, στους φούρνους, σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.λπ.
ΟΙ αλυσιδωτές αυτές αυξήσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος ζωής των πολιτών, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν την αύξηση των λειτουργικών δαπανών τους στην κατανάλωση. Τρίτο καπέλο επιβλήθηκε, σε λιγότερο από δέκα μήνες, και στα διόδια της Αθηνών-Λαμίας, από την πρώτη μέρα του νέου έτους (5 έως 45 λεπτά), ξεσηκώνοντας τους οδηγούς. Για ληστρικά διόδια μιλάει το πανελλαδικό συντονιστικό κατά της ακρίβειας στα διόδια, και δεν έχει άδικο. Ηδη ανακοίνωσε την πρώτη κινητοποίηση για το 2011. Την Κυριακή, στις 3 μ.μ., θα ανοίξουν όλες οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς διοδίων, από τη Θεσσαλονίκη ώς την Καλαμάτα. Το θράσος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τα έργα στην Αθηνών-Λαμίας έχει εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Υποδομών γι' αυτό κι εκπέμπεται αφειδώς. Και όλα αυτά την ώρα που οι δρόμοι της χώρας είναι σκέτες καρμανιόλες, ειδικά η Κορίνθου-Πατρών.
ΔΥΣΟΙΩΝΟ το 2011 και για τους δανειολήπτες. Τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, έχοντας οδηγηθεί πλέον σε ένα εφιαλτικό σκηνικό λόγω και της ακρίβειας στα δάνεια, καθώς οι τράπεζες βάζουν υψηλά επιτόκια στα καταναλωτικά, αλλά και στις πιστωτικές κάρτες.
ΟΙ υψηλές προσδοκίες, τις οποίες η κυβέρνηση διά του νόμου για την προστασία των νοικοκυριών καλλιέργησε στους αναξιοπαθούντες, αποδείχθηκαν μάλλον φενάκη, αφού ο νόμος παραμένει στα χαρτιά. Η τέτοια συρρίκνωση του εισοδήματος έχει γίνει βρόχος για πολλούς καταναλωτές, που δεν μπορούν πλέον να προφυλαχθούν από πουθενά.
ΤΗΝ ίδια ώρα η φοροδιαφυγή εξακολουθεί και τα υψηλά εισοδήματα παραμένουν ανέπαφα και ανέγγιχτα από οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση. Η συνεχής όμως επίθεση στα μεσαία και χαμηλά στρώματα προμηνύει λαϊκό ξέσπασμα. Θα όφειλαν να το γνωρίζουν αυτό οι κυβερνώντες και να πράξουν με περισσότερη σύνεση, εφαρμόζοντας κοινωνική πολιτική και όχι τυχάρπαστη ληστρική επίθεση στην κοινωνία.