5 Ιαν 2011

ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΚΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ


Παγίδες για τους μπαρόπληκτους

«Παγίδες» στους οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, καθώς το κίνημα «STOP στα διόδια» παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Η πρώτη κινητοποίηση για το νέο έτος έχει οριστεί για την Κυριακή, με τους τοπικούς φορείς να οργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων, με στόχο να ανοίξουν τις μπάρες στις 3 μ.μ. και να περνάνε ελεύθερα οι οδηγοί.

Το υπουργείο δέχεται τις έντονες πιέσεις των κατασκευαστών των αυτοκινητόδρομων, που σε τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν έγγραφα διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, ωστόσο οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι οι διελεύσεις έχουν μειωθεί κατά 10-20% και οχυρώνονται πίσω από τις τράπεζες που χορηγούν τα δάνεια κατασκευής για να απαιτούν αποζημιώσεις. Προφορικά μάλιστα απειλούν με αποχώρηση από τα έργα. 

Απειλές εργολάβων

Σε αυτό το τοπίο δεν αποκλείεται η καταγγελία ή ακύρωση ορισμένων συμβάσεων παραχώρησης και η συνέχιση των αυτοκινητόδρομων με τη μορφή δημόσιων έργων, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ε». Το υπουργείο ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μελετά τρόπους για την είσπραξη των διοδίων, από τα οποία θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, τα διόδια θα χαρακτηρίζονται δημόσιο έσοδο, θα προβλέπεται πρόστιμο για όσους δεν πληρώνουν που θα εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ και μάλιστα με προσαύξηση για την καθυστερημένη καταβολή.


Μια άλλη πρόταση, να ενσωματώνεται στην τιμή της βενζίνης, απορρίφθηκε, αφού επιβαρύνει όλους τους οδηγούς ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν την εθνική οδό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι η επιβολή διοδίου είναι δίκαιη φορολογία, αφού βαρύνει μόνο τους χρήστες και η κατασκευή ή συντήρηση των δρόμων δεν φορτώνεται στο σύνολο των φορολογουμένων. Οχυρώνεται πάντως πίσω από τις συμβάσεις του 2007 για τους αυτοκινητόδρομους για να παραδεχθεί ότι οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν για έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν καταλήξει στον... κάλαθο των αχρήστων οι δημόσιες δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών και μείωση των τιμών. Αντικαταστάθηκαν με πρόγραμμα για ηλεκτρονικά διόδια, που θα επιτρέπουν τη χρέωση ανάλογα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα που θα εξορθολογήσουν τις τιμές, αλλά το μέτρο θα εφαρμοστεί το νωρίτερο μέσα στο 2012. 
 
Αυξήσεις 7%
Χθες, μετά την Κορίνθου-Τρίπολης και το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια της Αθηνών-Λαμίας, στο χορό των αυξήσεων μπήκε και η Αθηνών-Πατρών, παρά το γεγονός ότι το τμήμα από την Κόρινθο ώς το Ρίο είναι εργοτάξιο και σε πολλά σημεία υπάρχει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η προαναγγελία προβλέπει αυξήσεις τιμών που αγγίζουν το 7%, οι οποίες όμως θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Ιανουάριο.

Τα νέα τιμολόγια είναι κοινά για όλους τους σταθμούς διοδίων: Ελευσίνας και Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα, Ρίου και Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και τους πλευρικούς της Νέας Περάμου και των Αγίων Θεοδώρων. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για αυξήσεις διοδίων στο τμήμα Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας.

Η προαναγγελία επιβάλλεται από τη σύμβαση και αρμόδιοι στο υπουργείο Υποδομών διευκρίνισαν χθες στην «Ε» ότι τα νέα τιμολόγια για το τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια ισχύουν από τις 2 Ιανουαρίου 2011 και υποστηρίζουν ότι είχαν δημοσιοποιηθεί στο κοινό με καταχωρίσεις στις εφημερίδες «Εστία» και «Νίκη», δύο έντυπα με χαμηλή κυκλοφορία.