9 Ιαν 2011

Κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων

Πηγή: "Nooz.gr"

«Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία - Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!». Μ' αυτό το σύνθημα εκατοντάδες μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Επιτροπών Αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζόμενων ενάντια στα διόδια και άνοιξαν τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας.
  
Το άνοιγμα ξεκίνησε, σε κάποιους σταθμούς στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, και οι μπάρες έμειναν ανοιχτές μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Οι οδηγοί περνούσαν τα διόδια με κορναρίσματα και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης προς τα μέλη του κινήματος που κρατούσαν ανοιχτά τα διόδια.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κάτοικος της περιοχής στα διόδια των Αφιδνών Φρόσω Πέτρου τόνισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε τα διόδια. Μένουμε στην περιοχή και περνάμε από δω τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα για να πάμε στις δουλειές. Ο μισός μας μισθός φεύγει στα διόδια και τις βενζίνες, πώς θα ζήσουμε;».

Ο Βασίλης Βουζαλάς επισήμανε ότι «είμαι εδώ γιατί πρέπει να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, που καθημερινά υποβαθμίζεται. Δεν είναι μόνο τα διόδια, έχουμε καθημερινά προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Αν δεν αντιδράσουμε μαζικά θα πηγαίνουμε συνεχώς πίσω».

Το μέλος της Αντικαπιταλιστικής Επιτροπής και δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός είπε ότι «η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε περίοδο οικονομική κρίσης, πλήττει τα λαϊκά στρώματα».

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Γιώργος Αρέστης τόνισε ότι «ο λαός σε πανελλαδικό επίπεδο διεκδικεί και αγωνίζεται για ελεύθερους δρόμους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τα πάντα, ακόμα και τους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αγανάκτησή μας πια έχει ξεχειλίσει».

Ακόμη ανέφερε ότι την Τρίτη οι επιτροπές της Ελλάδας ενάντια στα διόδια θα συνεδριάσουν στις 11 το πρωί στη Λαμία, για να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή 19 επιτροπές.

Η κινητοποίηση στο σταθμό Μαλγάρων, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο Σάββας Κωφίδης, ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι και κράτησε ως τις πέντε το απόγευμα.

Στη Θεσσαλία, από τις δώδεκα μέχρι τις τρεις άνοιξαν οι μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου, ενώ από τις τρεις ως τις πέντε ήταν ανοιχτά τα διόδια Μακρυχωρίου.

Στις τρεις το μεσημέρι άνοιξαν τα διόδια στη Λεπτοκαρυά και παρέιμεναν ανοιχτά έως τις πέντε το απόγευμα.

Ελεύθερα πέρασαν χωρίς να πληρώσουν οι διερχόμενοι οδηγοί, από τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου ανατολικής Πελοποννήσου.

Κατά τις 3 το μεσημέρι πολίτες και κλιμάκια της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου κατά των διοδίων σήκωσαν τις μπάρες στους σταθμούς γέφυρα Μάναρη (ΑΣΕΑΣ), Νεστάνης και Σπαθοβουνίου.