18 Ιαν 2011

Θωρακίζονται και νομικά οι αγανακτισμένοι πολίτες Σηκώνουν και πάλι τις μπάρες στις 6 Φεβρουαρίου

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο κίνημα κατά των διοδίων δηλώνουν 21 επιτροπές σε όλη την Ελλάδα και 18 δημοτικοί και τοπικοί φορείς, οργανώνοντας την μορφή άμυνας της επόμενης μέρας που αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυναμική.

Κινήσεις πολιτών από την Θεσσαλονίκη έως την Πελοπόννησο, ο δήμος Λαμίας, το Ινστιτούτο Καταναλωτή, υπεραστικά λεωφορεία, ενώσεις παραπληγικών, και κόμματα συνασπίζονται στον κοινό «εχθρό» των διοδίων και αναλαμβάνουν δράση, τη στιγμή που οι εταιρείες οργανώνουν την δική τους αντεπίθεση με την διεκδίκηση των χρωστούμενων.
    
Απορρίπτοντας πλήρως τις τακτικές των ηλεκτρονικών διοδίων, τις κάρτες και το παράπλευρο οδικό δίκτυο που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να λύσει τον γόρδιο δεσμό του «Δεν πληρώνω», επόμενο βήμα των τοπικών κινημάτων ανά την Ελλάδα είναι η σύσταση νομικής επιτροπής.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από επαγγελματίες δικηγόρους- μέλη των επιτροπών αγώνα με στόχο την αποκωδικοποίηση νομικών κειμένων και την κατάθεση προσφυγών ενάντια στη συνταγματικότητα των συμβάσεων παραχώρησης. Ζητούν να καταργηθούν τα έργα με παραχώρηση σε ιδιώτες και να περάσουν στην ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.

Το σάλπισμα των κινημάτων επεκτείνεται και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης και κυρίως στον αγροτικό τομέα και τους επαγγελματίες, τους οποίους παροτρύνουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να ανοίγουν τις μπάρες αντί να αποκλείουν δρόμους.

Αποδεικνύεται ότι ούτε ο «μπαμπούλας» των καμερών αλλά ούτε και η χρήση προσωπικών στοιχείων λυγίζουν τους πολίτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι κατά την διάρκεια της τρίτης συνέλευσης του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λαμία, αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις.

Η επόμενη κοινή δράση των επιτροπών αγώνα με το άνοιγμα των σταθμών των διοδίων θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου ενώ την προσεχή Κυριακή 23 Ιανουαρίου θα γίνει η ιδρυτική συνάντηση του Παμπελοποννησιακού Συντονιστικού Ενάντια στα Διόδια.

Στην περιοχή της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα δεν ήταν μεγάλο το κύμα των οδηγών ενάντια στα διόδια, όσο όμως περνά ο καιρός και τα κόμιστρα παίρνουν φωτιά λόγω των ανατιμήσεων, ενώ ο δρόμος της Κορίνθου-Πατρών εξακολουθεί να εμφανίζει τριτοκοσμική εικόνα επαρχιακού δικτύου, τα κρούσματα των ελεύθερων διελεύσεων αυξάνονται συνεχώς.