19 Δεκ 2010

Σφραγίστε τα διόδια

Από την Ελευθεροτυπία - 18/12/2010

Το σφράγισμα των εγκαταστάσεων στους σταθμούς διοδίων στις Αφίδνες, στο Καπανδρίτι και στη Μαλακάσα, καθώς και των κτηρίων διοίκησης του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Λαμίας, αποφάσισε το αρμόδιο πολεδομικό γραφείο, μετά την απόρριψη της ένστασης που είχε υποβάλει η κοινοπραξία για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς οικοδομική άδεια και έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες.

Οι έξι αποφάσεις της πολεοδομίας Καπανδριτίου, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2010, που έχει στα χέρια της η «Ε», αφορούν τον μετωπικό σταθμό διοδίων Αφιδνών, τους πλευρικούς στο Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα, καθώς και το διώροφο κτήριο γραφείων μαζί με προκατασκευασμένο οικίσκο στον παράδρομο της εθνικής οδού, κοντά στις Αφίδνες. Η κοινοπραξία έχει περιθώριο 15 ημερών να υποβάλει ένσταση, η οποία αν δεν γίνει δεκτή συνεπάγεται το κλείσιμο των εγκαταστάσεων για τουλάχιστον έναν χρόνο. 
Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2009 προχώρησε σε ανακαίνιση σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και επιπλέον ότι οι εργασίες καλύπτονται από τη σύμβαση του αυτοκινητόδορμου. Η πολεοδομία όμως επιμένει ότι απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας και επιπλέον αποκάλυψε ότι και οι αρχικές εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί παράνομα από το Δημόσιο και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, τις χαρακτηρίζει μάλιστα «αυθαίρετα μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης» και επέβαλε πρόστιμο 3.359 ευρώ για κάθε παράνομο τετραγωνικό. Εκτός από την πολεοδομία, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ζητήσει από την κοινοπραξία να καταθέσει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις κατασκευές.