28 Νοε 2010

Για τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων και τις αυξήσεις των τιμών

Από την εφημερίδα "Αυγή"


Εντείνονται οι αντιδράσεις των πολιτών για τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων και την αύξηση των τιμών. Οι αντιδράσεις αποκτούν κινηματικό χαρακτήρα μέσα από το κίνημα "Δεν Πληρώνω Διόδια", με όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων να προβαίνουν σε συμβολικές καταλήψεις σταθμών κι άνοιγμα των διοδίων για ελεύθερο πέρασμα των οδηγών.

Οι σταθμοί πολλαπλασιάζονται και ταυτόχρονα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία. Στον ενιαίο δήμο Ωρωπού υπάρχουν οκτώ σταθμοί διοδίων, ενώ στη Φθιώτιδα τέσσερις, με τελευταίο τον σταθμό στην Αγ. Τριάδα Μώλου που ξεκίνησε τη λειτουργία του τα ξημερώματα της Τρίτης. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος στηρίζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων σχολίασε δηκτικά ότι "είναι λιγότερα τα τελώνια προς τον Παράδεισο και περισσότερα τα διόδια για την Αθήνα", αναφερόμενος στους 23 ελέγχους (τελώνια) που πρέπει να περάσει η ψυχή για να μπει στον Παράδεισο.

Σήμερα κινητοποιήσεις σε Ρίο, Αφίδνες και Νεστάνη

Σήμερα διοργανώνονται κινητοποιήσεις ανοίγματος των διοδίων σε Ρίο Αχαΐας, Αφίδνες Αττικής και Νεστάνη Πελοποννήσου. Το ραντεβού στις Αφίδνες είναι στις 11:30 το πρωί στο Πάρκο Αφιδνών και στον κόμβο διοδίων Μαλακάσας (Αγ. Παρασκευή), ενώ αυτό της Νεστάνης είναι για τις 4 το απόγευμα. Η κινητοποίηση στα διόδια του Ρίου είναι στις 11:30 το πρωί με προσυγκέντρωση στις 10:30 στην Πλατεία Γεωργίου. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν κινητοποιήσεις στην Αγ. Τριάδα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή έγιναν κινητοποιήσεις σε Λεπτοκαρυά και Μάλγαρα στην Πιερία.

"Το θράσος τους περισσεύει" τονίζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων

"Το θράσος τους περισσεύει…Ούτε αυξήσεις - ούτε νέοι σταθμοί" τονίζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων, επισημαίνοντας ότι "αυτές οι πρακτικές είναι τουλάχιστον εξοργιστικές στην εποχή του Μνημονίου και αποτελούν συνέχεια της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου α λα τρόικα". "Λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα διόδια των Μαλγάρων κατά 40% και συνεχίζει το παιχνίδι της με τους γνωστούς εργολάβους των πρώην εθνικών μας δρόμων" προσθέτει το Συντονιστικό κι υπενθυμίζει ότι τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέοι σταθμοί διοδίων στη Φθιώτιδα και την Αρκαδία, ενώ "στα σκαριά βρίσκεται ένας ακόμα, καθώς και πλήθος πλευρικών σταθμών διοδίων". Παράλληλα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό καταγγέλλει την Ολυμπία Οδός Α.Ε. που "προεισπράττει διόδια για τον πιο επικίνδυνο δρόμο στην Ελλάδα (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) κι ανακοινώνει με θράσος ότι η παράδοση των έργων στον οδικό άξονα θα καθυστερήσει 2 χρόνια ακόμα".

Αύξηση 133% στα διόδια της Νεστάνης

Στα διόδια της Νεστάνης οι τιμές αυξάνονται κατά 133% από τα 2,70 ευρώ στα 6,30 ευρώ, ενώ συνολικά η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα-Αθήνα κοστίζει στον οδηγό 18,40 ευρώ. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου" που συνδιοργανώνει την κινητοποίηση στην Νεστάνη χαρακτηρίζει την αύξηση του 133% "τρομακτική" και καλεί τους πολίτες να μαζικοποιήσουν το κίνημα του "Δεν Πληρώνω Διόδια", "γιατί πληρώνουμε υπερβολικά υψηλά τέλη κυκλοφορίας για άθλιους δρόμους, γιατί έχουμε ήδη πληρώσει πολλές φορές για τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου, γιατί τα διόδια και οι νέοι σταθμοί αυξάνονται διαρκώς και θα αυξάνονται αν δεν αντιδράσουμε".

Αφίδνες: Οκτώ σταθμοί στα όρια του ενιαίου δήμου Ωρωπού

Στις Αφίδνες την κινητοποίηση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής Κατά των Διοδίων. Δεδομένων των οκτώ σταθμών διοδίων μέσα στην έκταση του νέου καλλικρατικού δήμου Ωρωπού η κινητοποίηση αποκτά μεγάλη σημασία, ενώ οι κάτοικοι της Β.Α. Αττικής έχουν πραγματοποιήσει αρκετές παρόμοιες κινητοποιήσεις, καθώς τα διόδια "έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει την περιοχή μας". Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή, η εταιρεία Νέα Οδός Α.Ε. ανατρέπει τη μέχρι τώρα πολιτική να κρατά τα στοιχεία των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια, αλλά αντίθετα τους καθυστερεί "αναγκάζοντάς τους πρακτικά να ανοίγουν μόνοι τους τις μπάρες για να περνούν ελεύθερα.

Αγ. Τριάδα Μώλου Φθιώτιδας: Από την πρώτη μέρα ανοικτός ο νέος σταθμός

Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στον νέο σταθμό διοδίων στην Αγ. Τριάδα Μώλου στη Φθιώτιδα. Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά ήδη από την πρώτη μέρα της λειτουργίας έμεινε αρκετές ώρες ανοικτός για τους οδηγούς, μετά από κινητοποίηση κατοίκων και φορέων του Μώλου, της Λαμίας και της Τραγάνας. Ο σταθμός μπλοκάρει ουσιαστικά την επικοινωνία του Μώλου με τη Λαμία δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων. Η λύση που προτάθηκε για 4.000 δωρεάν κάρτες στους μόνιμους κατοίκους του καλλικρατικού δήμου Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί, αφού και δεν φτάνουν για όλους και δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, εφόσον το κόστος θα μεταβιβαστεί από τους κατοίκους στον δήμο που θα καλύψει το κόστος των καρτών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βγαίνει και πάλι κερδισμένη.