6 Ιουλ 2010

Νύχτα Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου στη Τραγάνα


Αργά το βράδυ της παρασκευής 2/6 και περίπου στις 12 το βράδυ, δυο μέλη της επιτροπής μας ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τρίτο μέλος της επιτροπής ότι κάτι συμβαίνει στην εθνική οδό και όλα τα αυτοκίνητα μπαίνουν από τον κόμβο Τραγάνας και έχει πολύ αστυνομία ο κόμβος. Τα δύο μέλη της επιτροπής μας κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο Τραγάνας για να μάθουν τι συμβαίνει και για να βοηθήσουν αν χρειαζόταν.
Το πρόβλημα λοιπόν ήταν το παρακάτω
Ένα βυτιοφόρο όχημα που κινούταν στην εθνική οδό, στο ύψος του Θεολόγου ντεραπάρισε με αποτέλεσμα να χυθεί εύκαυστο υλικό στο δρόμο και να είναι πολύ επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων από την εθνική οδό και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς είχε πάρει και φωτιά. Η κυκλοφορία λοιπόν των οχημάτων γινόταν πλέον από το παράπλευρο οδικό δίκτυο (ο θεός να το κάνει) και συγκεκριμένα, όσοι ερχόντουσαν από Αθήνα έβγαιναν από τον κόμβο της Μαλεσίνας και διαμέσων Προσκυνά έφταναν στην Τραγάνα όπου και ξαναέμπαιναν στην εθνική οδό προς Λαμία. Όσοι ερχόντουσαν από Λαμία προς Αθήνα, έβγαιναν στον κόμβο της Τραγάνας και διαμέσων Προσκυνά έφταναν στον κόμβο Μαλεσίνας και έμπαιναν πάλι στην εθνική οδό.
Γνωρίζοντας τα μέλη της επιτροπής μας ότι το παράπλευρο οδικό δίκτυο δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο φορτίο κίνησης καθώς ήταν σίγουρο ότι τα αυτοκίνητα θα μποτιλιάρουν και θα ακινητοποιηθούν στο χωριό Προσκυνά, κατευθύνθηκαν εκεί με στόχο να βοηθήσουν αν γινόταν να μην μπλοκάρει ο δρόμος με αποτέλεσμα την πολύωρη ακινητοποίηση των οχημάτων. Φτάνοντας στο Προσκυνα τα μέλη της επιτροπής, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά είχαν ήδη μποτιλιάρει και ο δρόμος είχε μπλοκαριστεί. Από έναν μικρό χωματόδρομο κατάφεραν και εδίωξαν μερικά αυτοκίνητα αλλά δεν ήταν αρκετό αυτό. Ήρθαν σε συνεννόηση λοιπόν με τους εκεί οδηγούς φορτηγών κυρίως εξηγώντας τους ότι είναι από την περιοχή και γνωρίζουν το πρόβλημα και είναι εκεί για να βοηθήσουν ώστε να μην μείνουν εκεί για ώρες. Οι οδηγοί με χαρά είδαν την κίνηση αυτή καθώς είχε ήδη περάσει μια ώρα τουλάχιστον που βρισκόντουσαν ακινητοποιημένοι.
Στην προσπάθεια λοιπόν να ξεμπλοκάρουν τον δρόμο και αφού έχει περάσει μια ώρα (όχι από το ατύχημα αλλά από την ώρα που είχαν μπλοκάρει),έφτασε περιπολικό της τροχαίας και στην προσπάθεια των μελών να εξηγήσουν στο πλήρωμα ποιοι είναι και τι προσπαθούν να κάνουν, δέχτηκαν μια απαράδεκτη συμπεριφορά από το ένα μέλος του πληρώματος του περιπολικού. Στην προσπάθεια να εξηγήσουν ότι είναι εκεί για να βοηθήσουν και ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι τους πει το πλήρωμα του περιπολικού, το ένα μέλος του πληρώματος τους επιτέθηκε φραστικά λέγοντας ¨ποιοι είστε εσείς; Τι κάνετε εδώ; μην μιλάς! Ποιος είναι η εξουσία; ¨ και διάφορα αλλά τέτοια. Κατανοώντας την ένταση του πληρώματος που μπορεί να είχαν από το τροχαίο(δεν ξέρουμε αν ήταν αυτό το πλήρωμα που βρισκόταν στο τροχαίο ατύχημα) κάθισαν στην άκρη του δρόμου μην μετέχοντας πλέον στο οτιδήποτε. Θεώρησαν ότι δεν υπήρχε λόγος να οξυνθούν τα πνεύματα καθώς μέλημα όλων ήταν να απεγκλωβιστεί ο κόσμος που ταλαιπωριόταν επί ώρες. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρώτη κίνηση που έκαναν το πλήρωμα του περιπολικού για να απεμπλακούν τα οχήματα ήταν αυτή που είχαν προτείνει τα μέλη της επιτροπής μας.
Στην συνέχεια και μετά από πολύ ώρα η κίνηση άρχισε να αποκαθίσταται μερικώς και τα μέλη της επιτροπής μας γύρισαν στον κόμβο Τραγάνας μήπως και χρειαζόταν εκεί κάτι. Εκεί λοιπόν άκουσαν από έναν υπάλληλο της εταιρίας που διαχειρίζεται την εθνική οδό και από έναν κάτοικο Τραγάνας (χωρίς αυτοί να γνωρίζουν ότι τα μέλη μας ήταν στο χωριό Προσκυνά για 2 και πλέον ώρες) ότι τους είπε πλήρωμα περιπολικού πως στο χωριό Προσκυνά έγινε θανατηφόρο ατύχημα και για αυτό είχαν μπλοκάρει τα πάντα. Έκπληκτοι τους απάντησαν πως οι ίδιοι βρισκόντουσαν εκεί από νωρίς και πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για ποιο λόγο το πλήρωμα του περιπολικού είπε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Να σημειωθεί επίσης πως όταν τα μέλη έφτασαν στον κόμβο της Τραγάνας αρχικά για να μάθουν τι έχει συμβεί, βρισκόμενοι διπλά σε περιπολικό της τροχαίας, άκουσαν από τον οδηγό που μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο να ρωτά τι πρέπει να κάνει και που να πάει (λογικό) αλλά ότι παράλληλα δεν έχει εξοπλισμό μέσα στο περιπολικό, συγκεκριμένα φωσφοριζέ γιλέκο. Εδώ υπάρχει το παρακάτω ερωτημα, περιπολικο της τροχαίας εθνικών δρόμων που κάνει υπηρεσία νυχτα, δεν έχει ούτε τα βασικά; ούτε ένα γιλέκο φωσφοριζέ;
Να σημειωθεί επίσης πως καθολι την διάρκεια της ταλαιπωρίας των οδηγων, τα παράπλευρα διόδια συνέχισαν να εισπράττουν κανονικά από τους οδηγούς οι οποίοι θα κινιόντουσαν και θα ταλαιπωριόντουσαν στο υποτιθεμενο παράπλευρο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού. Στα πλευρικά διόδια Τραγάνας με κατεύθυνση προς Λαμία η υπάλληλος δέχτηκε πολλές απρεπείς συμπεριφορές αγανακτισμένων οδηγών καθώς εισέπραττε διόδια(από όσους σταματούσαν) προφανώς μετά από εντολή του προϊσταμένου της.
Θεωρούμε άδικο ένας υπάλληλος να ακούει βρισιές και απρεπείς συμπεριφορές, αλλά δυστυχώς αυτός που δίνει την εντολή για είσπραξη διοδίων βρίσκεται σε ένα γραφείο μακριά και αφήνει τον υπάλληλο απροστάτευτο, από οδηγούς που όμως δικαιολογημένα και αυτοί που έχουν ταλαιπωρηθεί, θεωρούν απαράδεκτο να πληρώνουν διόδια για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Όλα αυτά προς ενημέρωση για το τι έγινε την νύχτα της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου.