20 Ιαν 2010

Χθες το μεσημέρι από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ν.Παντελεήμονα Δ.Αν.Ολύμπου

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Νέα μήνυση εναντίον της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»
* Για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών
* Επίσης, στάλθηκε και αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη
Μήνυση εναντίον της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για παρακώλυση συγκοινωνιών κατέθεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέου Παντελεήμονα δήμου Ανατολικού Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλας. Η μήνυση κατατέθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης και παράλληλα στάλθηκε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για προσβολή της προσωπικότητάς του.
Το συμβάν
Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έγινε ύστερα από επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 στο σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Κωτούλας εισερχόμενος εντός της ζώνης του σταθμού διοδίων δήλωσε διαμαρτυρόμενος στον υπάλληλο ότι αρνείται να πληρώσει το τέλος των 2,30 ευρώ, επειδή του ζητήθηκε να το καταβάλει αν και η εθνική οδός είναι κλειστή.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέου Παντελεήμονα δήμου Ανατολικού Ολύμπου κάλεσε τον υπάλληλο να κρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, του είπε ότι μπορεί να το φωτογραφήσει και του ζήτησε να ανεβάσει τη μπάρα για να περάσει ελεύθερα, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος.
Παρόλο που ο νόμος για τη σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ειδική διαδικασία είσπραξης σε όποιον αρνείται την πληρωμή, ο υπάλληλος αλλά και ο υπεύθυνος της εταιρίας αρνήθηκαν να ανεβάσουν τη μπάρα και να του επιτρέψουν τη διέλευση παρά τις διαμαρτυρίες του οδηγού ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία μετακίνησης και ότι δεν έχουν δικαίωμα να την περιορίζουν.
Ο κ. Κωτούλας αναγκάστηκε να καλέσει το περιπολικό της τροχαίας και εξήγησε το πρόβλημα. Ο υπεύθυνος της εταιρίας ζήτησε τότε να υπογράψει σε «έντυπο αδυναμίας καταβολής τέλους διοδίων» αλλά ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέου Παντελεήμονα δήμου Ανατολικού Ολύμπου αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο 3605/2007.
Τελικά, μετά από δήλωσή του ότι θα προβεί σε μήνυση και αφού είχε περάσει πάνω από μια ώρα, του επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση.
Και αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη
Εκτός από την κατάθεση μήνυσης ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης κατά της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών, ο κ. Κωτούλας απέστειλε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για προσβολή της προσωπικότητάς του.
Στην ίδια αναφορά επισήμανε προς την Ανεξάρτητη Αρχή ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία μετακίνησης, στην παρακώλυση συγκοινωνιών και στην παράνομη ενέργεια της εταιρίας να εμποδίζει τη διέλευση σε περίπτωση μη πληρωμής, έχει πλέον κινητοποιηθεί η κοινωνία και χαρακτηρίζονται ως θέματα μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος και σημασίας.
Και υπογράμμισε ότι θεωρείται απαραίτητη η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, της κοινοπραξίας, της ΕΛ.ΑΣ κλπ καθώς επίσης απαραίτητη θεωρείται επίσης και η έκδοση σχετικού πορίσματος.
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Γαλανός