14 Ιουν 2019

Οι δρόμοι είναι Δημόσιο και Κοινωνικό αγαθό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ  ΔΗΜΟΥ  ΩΡΩΠΟΥ​ ​2009 – 2019:Δέκα χρόνια αγώνες για την κατάργηση των σταθμών είσπραξης διοδίων που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια στο Εθνικό Οδικό μας Δίκτυο με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) το 2007. Οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι από Κοινωνικό Δημόσιο Αγαθό έγιναν το μέσον κερδοσκοπίας πολυεθνικών κοινοπραξιών τεχνικών εταιρειών.
Το 2009 ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στο Δ. Ωρωπού ένα κίνημα πολιτών ενάντια στα διόδια και στις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης. Ένα τοπικό κίνημα που γρήγορα γιγαντώθηκε. Ένα κίνημα μαζικό, δυναμικό, με Πανελλαδική δικτύωση και​ βάση τις τοπικές κοινωνίες. Ένα κίνημα με δεκάδες κινητοποιήσεις και ακτιβισμούς στα διόδια όπου γης στη χώρα μας - Ισθμός, Κόρινθος, Ελευσίνα, Αφίδνες, Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα, Κατερίνη, Βέροια -. Ένα Πανελλαδικό κίνημα που από τότε έως σήμερα εκατοντάδες μέλη του διώχθηκαν αστικά και ποινικά με βάση τους νόμους Ρέπα-Βορίδη.
2019: Ο Υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει (20/5) στο Καπανδρίτι την ελεύθερη διέλευση των μονίμων κατοίκων Ωρωπού και Βαρνάβα από τα μετωπικά και πλευρικά διόδια του δήμου από σήμερα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. « Ήταν δίκαιο έγινε πράξη»!!
Πρόκειται και είναι μια ΝΙΚΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και όχι των αυτοδιοικητικών, δημάρχων και μη, που ζητούσαν χιλιομετροχρέωση και όχι κατάργηση . ΝΙΚΗ που αφήνει πικρή γεύση γιατί :​ Αναφέρεται και αφορά μόνον στους μόνιμους κατοίκους. Εξαιρεί τους καθημερινά εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που έχουν αλλού διεύθυνση κατοικίας. Εξαιρεί τις μετακινήσεις μας μέσα στα όρια του δήμου, με την πληρωμή διοδίου , αν και ο υπουργός είχε εξαγγείλει από πέρσυ την κατάργησή του.  Η νέα εξαγγελία αφορά μόνο τα μετωπικά διοδια Αφιδνών, λέει η εταιρεία.
Διατηρεί σε ισχύ τους νόμους Ρέπα-Βορίδη που ποινικοποιούν τους κοινωνικούς αγώνες. Οι Εθνικοί Αυτοκινητόδρομοι παραμένουν υπό ιδιωτικό έλεγχο με τη σφραγίδα του κράτους. Οι ελεύθερες διελεύσεις έχουν ημερομηνία λήξης, που είναι η ολοκλήρωση των έργων τοποθέτησης ηλεκτρονικών διοδίων στους κόμβους Αγ. Στεφάνου και Βαρυμπόμπης και όχι μόνον. Τοποθετούνται ηλεκτρονικά διόδια παντού σε κάθε πλευρική είσοδο του εθνικού δικτύου Κόρινθος-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Χαιρετίζουμε​ σαν νίκη του κινήματος τις ελεύθερες διελεύσεις των δημοτών Ωρωπού-Βαρνάβα, γνωρίζουμε​ ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και με βάση και εφαλτήριο αυτό,​δηλώνουμε:

Οι δρόμοι είναι Δημόσιο και Κοινωνικό αγαθό​
Έχουμε πληρώσει και προπληρώσει την κατασκευή όλων των Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων
Όχι στα ηλεκτρονικά διόδια
Κατάργηση των νόμων Ρέπα-Βορίδη

Το δίκιο δεν έχει ημερομηνία λήξης
Ελεύθεροι δρόμοι για όλους

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η ανυπακοή είναι υποχρέωση των πολιτών​

Ωρωπός,  10/6/2019