14 Ιουν 2018

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει ...

Η είδηση ..."Η Ελλάδα στην Προεδρία της Ένωσης των Αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης"





Σήμερα   την Ελλάδα στην ASECAP, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί μετά την λήξη της δραστηριότητας του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) η Αστική μη (!) Κερδοσκοπική Εταιρεία “Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια” γνωστή ως “HELLASTRON” (HELLENIC ASSOCIATION of TOLL ROAD NETWORK), η οποία ιδρύθηκε το 2014 και μέλη της οποίας είναι όλοι οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι (Αττική Οδός, Γέφυρα, Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Κεντρική Οδός). 


Για πρώτη φορά στην 45ετή ιστορία της Ένωσης των Αυτοκινητοδρόμων εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου Έλληνας. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης που έγινε στις 6 Ιουνίου 2018 στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας την Προεδρία της ASECAP για το 2018-2019 ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς. 
Ο κ. Χαλκιάς είναι Πρόεδρος της HELLASTRON και Διευθύνων Σύμβουλος της “ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ”, εταιρείας λειτουργίας της Αττικής Οδού, πρώτης εταιρείας λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου στην Ελλάδα 

Γίνεται ακόμη πιο  φανερό,  πως με την κατάργηση του  Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ)  ουσιαστικά παραδόθηκε ο πλήρης έλεγχος και η εποπτεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου στα ιδιωτικά συμφέροντα. 


για την ιστορία...
Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) ιδρύθηκε το 1927 ως ΝΠΔΔ και το 2001 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (ΤΕΟ ΑΕ) με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.
Τον Μάρτιο του 2014 καταργήθηκε και τέθηκε υπό εκκαθάριση βάση του άρθρου 6 του ν.4250/14.
Η εταιρεία ήταν εκπρόσωπος της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχειριστών Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια (ASECAP).
Ένωσης των Αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης, του Υπερεθνικού αυτού Οργανισμού, γνωστού με την ονομασία “ASECAP”, 

ΑSECAP

Η ASECAP είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Φορέων Οδικών Υποδομών , τα δίκτυα των οποίων σήμερα καλύπτουν περισσότερα από 51.000 χλμ. Αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και σηράγγων σε 23 χώρες ( Ανδόρα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαρόκο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο ). 

Ο σκοπός της ASECAP είναι να υπερασπιστεί και να αναπτύξει το σύστημα των αυτοκινητοδρόμων και των οδικών υποδομών στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας διόδια....

Η ASECAP διατηρεί σχέσεις με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους κυριότερους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών του ASECAP όσον αφορά την ανάπτυξη μιας προσέγγισης ολιστικής συνεργασίας.


Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1973, όταν οι εκπρόσωποι των γάλλων, ιταλών, αυστριακών, ισπανικών, ελληνικών, πορτογαλικών και νορβηγικών παραχωρησιούχων αποφάσισαν να διοργανώσουν τακτικές συναντήσεις, στο πλαίσιο μιας δομημένης οργάνωσης, δηλαδή με τη δημιουργία της SECAP, της Ευρωπαϊκής Γραμματείας αυτοκινητοδρόμων παραχωρησιούχων. 
Η SECAP χρησίμευσε ως προνομιακό φόρουμ για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις οδικές μεταφορές για τις εταιρείες που εργάζονται στον ίδιο τομέα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, με την προοδευτική εφαρμογή της εσωτερικής αγοράς και την ταχεία ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τα μέλη της SECAP κατανοούσαν ότι η Γραμματεία χρειάστηκε νέο προσανατολισμό και δομή και αποφάσισε να δημιουργήσει μια πραγματική Ένωση ικανή να αλληλεπιδρά με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να εκφράσει με ενιαία φωνή τις θέσεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαίων παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων....