14 Νοε 2017

Διόδια και πρόστιμα γονατίζουν τους ιδιοκτήτες φορτηγών


Τα διόδια για δέκα δρομολόγια τον μήνα, στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη κοστίζουν 27.000 ευρώ τον χρόνο, καταγγέλλουν οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών Δ.Χ. ν. Λάρισας και υποστηρίζουν ότι ο κλάδος "οδεύει προς εξαφάνιση".
Ο πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών ΔΧ νομού Λάρισας, κ. Δημ. Μπομπότης αναφέρει στην «ΕτΔ», ότι "το κόστος των διοδίων γονάτισε τον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, ενώ νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας των οχημάτων, σε περισσότερα τμήματα παράδρομων του πανελλήνιου οδικού δικτύου, με την υποχρέωση να κατέχουν οι οδηγοί αποδεικτικά στοιχεία παραγγελιών μεταφοράς φορτίου, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο…"
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή συνέλευση του Σωματείου, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΣΕΑ.
Αναλυτικότερα ο κ. Μπομπότης ανάφερε: "227 ευρώ κοστίζουν τα διόδια για ένα δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μέσα από την Αττική οδό. Ως εκ τούτου τα 10 δρομολόγια κοστίζουν περί τις 2.300 τον μήνα και αντίστοιχα τον χρόνο δίνουμε 27.0000 σε διόδια!
Είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του υψηλού κόστους τους, καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Ένα δεύτερο πλήγμα, για τον κλάδο αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Μεταφορών, να αυξήσει τα τμήματα των παράδρομων στο επαρχιακό δίκτυο απ’ όπου απαγορεύεται να διερχόμαστε χωρίς δελτίο παραγγελίας μεταφοράς φορτίου. Αν πάμε να φορτώσουμε σιτάρι από έναν αγρότη, θα πρέπει να του ζητήσουμε να στείλει με "φαξ" την παραγγελία από το χωράφι;
Από την άλλη τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, καθώς ανέρχονται στα 1.000 ευρώ!".