8 Ιουλ 2017

Συνάντηση - Παρέμβαση για τον Ασωπό απο την Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και το Μανώλη Γλέζο με τον π. Γιάννη Οικονομίδη.


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ξεκινήσαμε τις πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στον Ασωπό. Αφορμή ήταν η ταυτοποίηση από την Χημική υπηρεσία της Λιβαδειάς, ότι το χρώμιο που μετρούσαν στο πόσιμο νερό ήταν μια καρκινογόνος μορφή του, που προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και συγκεκριμένα από τα βιομηχανικά απόβλητα. Η ρύπανση ωστόσο υπήρχε εδώ και δεκαετίες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών καταδεικνύει ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων στην ευρύτερη περιβαλλοντική λεκάνη του Ασωπού προκαλεί μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία των προσβεβλημένων περιοχών αλλά και ευρύτερα και ότι τα μέτρα αποκατάστασης είναι γνωστά και κοστίζουν πολλαπλάσια από την πρόληψη.

Σήμερα η ρύπανση στο ποτάμι δεν έχει μειωθεί καθόλου! 


Η προκλητική τροπολογία με την οποία απαλλάχθηκαν οι βιομήχανοι από την υποχρέωση τους να τοποθετήσουν αυτόματους δειγματολήπτες/αναλυτές στα τελικά φρεάτια εξόδου, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αποτελεί ντροπή για τους «προηγούμενους» και τους βουλευτές τους που την ψήφισαν αλλά ντροπή και δυσάρεστο ξεσκέπασμα και για τους «τωρινούς» και τους βουλευτές τους που την διατηρούν δυόμιση χρόνια τώρα!
Τα απόβλητα παράγονται μέχρι σήμερα ανελλιπώς αφού οι μεγάλες βιομηχανίες που ευθύνονται για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ρύπανσης λειτουργούν κανονικά. Επίσης καμία υποδομή διαχείρισης δεν έχει υλοποιηθεί ή λειτουργήσει.
Έτσι είναι προφανές οτι οποιοδήποτε μέτρο αποκατάστασης δεν θα αποδώσει τίποτα αν δεν σταματήσει η ρύπανση. 





Ασωπός, 10 χρόνια μετά.... 
Συνεχίζουμε, ελπίζουμε, αγωνιζόμαστε!