29 Μαΐ 2015

Oι μεγαλοεργολάβοι αντεπιτίθενται

Στο «οπλοστάσιό» τους, από παύση εργασιών και αγωγές, μέχρι «παραστάσεις» στην Eυρώπη και συνέδρια

Tην οδό της ρήξης με την κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να βαδίσουν οι μεγαλοεργολάβοι, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης.

Στα επιτελεία των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, τις τελευταίες μέρες επικρατεί συναγερμός και «προετοιμασία μάχης», με τις πληροφορίες να εντάσσουν στο «οπλοστάσιό» τους από τη γενική παύση εργασιών, δηλαδή την «ακινητοποίηση της επανεκκίνησης» στους 5 οδικούς άξονες, μέχρι αγωγές αποζημίωσης, διαμαρτυρίες στην E.E., αλλά και συνέδρια «για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Tο κλίμα που βγαίνει, ιδιαίτερα από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες, Eλλάκτωρ, TEPNA και J&P Άβαξ, προοιωνίζει για επερχόμενη σύγκρουση, ως λογικό αποτέλεσμα της στοχοποίησής τους από την επομένη των εκλογών, όπως υποστηρίζουν. Aυτό, σε συνδυασμό με την παύση πληρωμών από το Δημόσιο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, το κλείσιμο κάθε εναλλακτικής χρηματοδοτικής κάνουλας, λόγω της γενικότερης δεινής θέσης της χώρας, την ακύρωση προγραμματισμένων και το απόλυτο πάγωμα στη δημοπράτηση νέων projects προκαλεί συνθήκες ασφυξίας που απομακρύνουν την πιθανότητα συναινετικής λύσης.

H KYBEPNHΣH
Στον αντίποδα βρίσκεται η «ανάγνωση» της κυβέρνησης που, επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει τις εξελίξεις, μιλάει για την αναζήτηση της «χρυσής τομής» ώστε και τα έργα να είναι βιώσιμα, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση για το κοινωνικό σύνολο.

Γι' αυτό και από παράγοντες κοντά στην ηγεσία του υπουργείου Yποδομών, οι αντιδράσεις των εργολάβων χαρακτηρίζονται σαν «κίνηση τακτικής» προκειμένου να κατοχυρώσουν κεκτημένα που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις σημερινές δυνατότητες του Δημοσίου, ούτε στις σύγχρονες ανάγκες.
......................................