19 Μαρ 2015

Κινητοποιήσεις στη Φθιώτιδα για τα διόδια

Σε ενωτικές μαζικές κινητοποιήσεις για ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση καλεί τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής η Οργάνωση Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έναρξη λειτουργίας τριών ακόμη σταθμών διοδίων σε Λαμία και Στυλίδα, ενώ «μουδιασμένη» παρακολουθεί τις εξελίξεις η τοπική κοινωνία.


Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας προσδιορίζει αρχικά ότι «η Φθιώτιδα φυλακίζεται οδικά με εννέα σταθμούς διοδίων που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα του πολίτη στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση ακόμη και μέσα στα όρια ενός δήμου».

Παράλληλα, τονίζει ότι «η προκλητικότητα των κατασκευαστικών κοινοπραξιών βασίστηκε στις αποικιοκρατικές συμβάσεις παραχώρησης που ψήφισαν το 2007 στην βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ και στα προνόμια που τους παρείχαν οι αναθεωρημένες συμβάσεις επανέναρξης των έργων που ψήφισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά το 2013», ενώ σημειώνει ότι «για την κάμψη των αντιστάσεων και των δίκαιων αγώνων των πολιτών οι εταιρείες, με την συνδρομή των μνημονιακών κυβερνήσεων προχώρησαν σε διώξεις εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στα διόδια».

Αποδίδοντας ουσιαστικά τη λειτουργία των σταθμών διοδίων στις «συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους, που είναι συμβάσεις λεηλασίας των πολιτών και της δημόσιας περιουσίας» ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας καλεί σε «ενωτικές μαζικές κινητοποιήσεις» ενώ παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών «την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας για την κατάργηση της τροπολογίας Βορίδη για τα διόδια που ποινικοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες, την ριζική αναθεώρησης των αποικιοκρατικών συμβάσεων παραχώρησης και την ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων».

Εργατικό Κέντρο – Αυτοδιοίκηση

Την ίδια στιγμή η τοπική κοινωνία παρακολουθεί «μουδιασμένη» τις εξελίξεις, ενώ και οι θεσμικοί φορείς δείχνουν να αρκούνται σε διαπιστώσεις και παραπομπές για συζήτηση της κατάστασης στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε «ανήκουστο» τον αριθμό διοδίων στη Φθιώτιδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Μάλιστα η Περιφέρεια έχει συστήσει επιτροπή από τα μέσα φθινοπώρου για το θέμα των διοδίων, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ ο κ. Μπακογιάννης απέδωσε την καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος στις εθνικές εκλογές.

Ανακοίνωση για το θέμα των διοδίων εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, που ζητά την κατάργησή τους, ενώ παράλληλα καλεί τον δήμο Λαμιέων να αναλάβει πρωτοβουλίες για μαζικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο η δημοτική αρχή της Λαμίας δείχνει το τελευταίο διάστημα να κρατά αποστάσεις από το θέμα των διοδίων, κάτι που ισχύει και για τον δήμο Στυλίδας. Με την έναρξη πάντως της λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων ανάμεσα σε Λαμία και Στυλίδα υπήρξε κινητοποίηση-διαμαρτυρία από την οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ενώ αντιδράσεις μέσω ανακοινώσεων υπήρξαν και από δημοτικές παρατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εντός των ορίων της Φθιώτιδας λειτουργούν εννέα μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί διοδίων, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση, ενώ παράλληλα υπάρχουν αντιδράσεις και για την αυξημένη κίνηση στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής από φορτηγά οχήματα που θέλουν να αποφύγουν τα διόδια της εθνικής οδού.


Πηγή:
http://www.efsyn.gr/arthro/kinitopoiiseis-sti-fthiotida-gia-ta-diodia