27 Φεβ 2015

Ενιαία κάρτα διέλευσης διοδίων από αναπηρικά Ι.Χ.

Την έκδοση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων των αναπηρικών αυτοκινήτων, ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας π. Γεώργιος Ντάρδας με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή «ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Λάρισας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νεφροπαθών, η παροχή κάθε είδους βοήθειας συμπαράστασης, μέριμνας και προσπάθεια λύσης των προβλημάτων ασθενών με χρόνια νεφρολογικά προβλήματα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την παρέμβασή σας για ένα θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας.

Το αίτημα του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας προς το Υπουργείο Μεταφορών για την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, μετά από πολλές πιέσεις και προσπάθειες, θεσπίστηκε και ισχύει για τις εταιρίες «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», «Αυτοκινητόδρομος Μορέας Α.Ε.» και «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» μέσω της επίδειξης της κάρτας στάθμευσης. Δεν ισχύει όμως η εν’ λόγω ρύθμιση για τις εταιρίες «Αττική Οδός», «Γέφυρα Α.Ε.» και «Ιόνιος Οδός», στα διόδια των οποίων οι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων υποχρεούνται να πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο.

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να θεσπιστεί το μέτρο για την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των Αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Επιπρόσθετα, η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» αποφάσισε να προβεί στην έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων και υποχρεώνει όλους τους δικαιούχους αυτής να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να την προμηθευτούν. Επίσης ενημέρωσε ότι μετά τη διέλευση της 1ης Μαρτίου 2015, οι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων που δεν έχουν στην κατοχή τους την εν’ λόγω κάρτα, θα καλούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, γιατί αν και οι άλλες εταιρίες προβούν στην έκδοση ανάλογων ηλεκτρονικών καρτών, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για έκδοση ενιαίας κάρτας, οι δικαιούχοι θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία να συγκεντρώνουν και να υποβάλλουν δικαιολογητικά σε κάθε εταιρία χωριστά, ώστε να προμηθεύονται τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική επίλυση για το θέμα της εφαρμογής του μέτρου ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των Ατόμων με Αναπηρία.

Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η έκδοση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων για όλους τους Αυτοκινητόδρομους της χώρας από δημόσιες αρχές και όχι από ιδιωτικούς φορείς. Επίσης ζητάμε το «πάγωμα» της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» μέχρι να επιλυθεί συνολικά το ζήτημα» καταλήγει η επιστολή.


Πηγή:
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=22&aid=91899#.VPC_7_mUcj4