27 Ιαν 2015

Eρχονται τα ευρωπαϊκά διόδια;

Η Ευρωπαία επίτροπος Συγκοινωνιών, Βιολέτα Μπουλκ, ζητά τη θέσπιση ευρωπαϊκών διοδίων με βάση τα χιλιόμετρα, που θα διανύει κάθε όχημα στους αυτοκινητόδρομους της ΕΕ.

Το θέμα των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της ΕΕ επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος Συγκοινωνιών, Βιολέτα Μπουλκ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ‘’Welt am Sonntag’’, ότι είναι υπέρ της εφαρμογής ευρωπαϊκών διοδίων. Η Μπουλκ επεσήμανε, ότι η χρέωση θα γίνεται με βάση το ύψος των διανυθέντων χιλιομέτρων από τα οχήματα και όχι με βάση τον χρόνο (π.χ. με ετήσιες βινιέτες, κλπ.). Αυτό το σύστημα είναι σύμφωνα με την επίτροπο δικαιότερο από όλα τα υπόλοιπα.
Αφορμή για τη νέα πρωτοβουλία της ευρωπαίας επιτρόπου ήταν η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, να θεσπίσει διόδια για τη χρήση των αούτομπαν από τα οχήματα με ξένες πινακίδες. Αντίθετα στους κατόχους των οχημάτων με γερμανικές πινακίδες θα αφαιρείται το ποσόν της ετήσιας βινιέτας των διοδίων από τα τέλη κυκλοφορίας, οπότε θα απαλλάσσονται ουσιαστικά από την πληρωμή διοδίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται κατά την άποψη της Βιολέτα Μπουλκ σε αντίθεση με τις διατάξεις της ΕΕ, καθώς συνιστά διάκριση εναντίον μίας κατηγορίας ευρωπαίων πολιτών.

Ο Γερμανός υπουργός Συγκοινωνιών, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, δήλωσε στην εφημερίδα "Bild", ότι θα ήταν πολύ δύσκολη η εφαρμογή ευρωπαϊκών διοδίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με αυτό. Όμως αυτό δεν αλλάζει την απόφασή μας, να εφαρμόσουμε τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία την εισαγωγή διοδίων».


Πηγή:
http://www.gazzetta.gr/in-motion/article/694940/erhontai-ta-eyropaika-diodia