29 Αυγ 2014

«Εισβολή» φορτηγών σε δύο χωριά...

Οι συχνές διελεύσεις μεγάλων φορτηγών από τους δρόμους δύο χωριών της Λοκρίδας κάνει αφόρητη την καθημερινότητα των κατοίκων τους, που αφενός δεν μπορούν να ησυχάσουν και αφετέρου φοβούνται για ατυχήματα…

Ασφαλώς, το να περνούν συνέχεια μεγάλα φορτηγά από τους στενούς δρόμους ενός ελληνικού χωριού δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση.

Ωστόσο, για την Τραγάνα και τον Προσκυνά Λοκρίδος είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Γιατί οι νταλίκες διέρχονται μέσα από τα χωριά αυτά; Λόγω της υπέρμετρης αύξησης της τιμής των διοδίων στο ύψος της Τραγάνας, που για τα φορτηγά φτάνουν τα 11 ευρώ!

Οι οδηγοί τους για να αποφύγουν τη σημαντική δαπάνη των διοδίων επιλέγουν να κινούνται στη μόνη εναλλακτική διαδρομή, που περιλαμβάνει διέλευση από τα δύο χωριά.

Συγκεκριμένα, φορτηγά, αλλά και χιλιάδες Ι.Χ., που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, προκειμένου να αποφύγουν τα διόδια διέρχονται από τους παράλληλους δρόμους, διασχίζοντας τα δύο χωριά,Τραγάνα και Προσκυνά, για να φθάσουν στον κόμβο Μαλεσίνας (απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων), όπου εισέρχονται ξανά στον αυτοκινητόδρομο.

Η κίνηση φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων από τους δρόμους των χωριών προκαλεί κινδύνους για σωματικές βλάβες, τροχαία ατυχήματα, πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα, ηχορύπανση, ενώ καταστρέφονται συχνά τμήματα του επιφανειακού δικτύου ύδρευσης.

Οι κάτοικοι, όπως τονίζουν, φοβούνται για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ενώ δεν μπορούν με ασφάλεια να επισκεφθούν ούτε τα καταστήματα και τις πλατείες των χωριών τους!

Σημειώνεται, ότι στα χωριά δεν υπάρχουν παντού πεζοδρόμια,ούτε επαρκής φωτισμός των δρόμων απ' όπου διέρχονται τα βαριά οχήματα, ούτε ειδικές διαγραμμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται έστω εν μέρει η ασφάλεια των πεζών.

Οι κάτοικοι του Προσκυνά και της Τραγάνας Φθιώτιδας, σε πρόσφατη γενική συνέλευση εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση και απευθύνθηκαν με ψήφισμά τους σε βουλευτές και αυτοδιοικητικούς.

Όσο για την εταιρεία «Νέα Οδός» που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, αποφάσισε να μετατρέψει από προσωρινά τα διόδια του κόμβου Τραγάνας σε μόνιμα!

Το σοβαρό πρόβλημα των δύο χωριών της Φθιώτιδας έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Τέρενς Κουίκ με ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, από τον οποίο ζητεί τη λήψη μέτρων.


Πηγή:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=348397&catID=111