24 Μαΐ 2014

Στα 5,7 εκ. ευρώ οι αμοιβές συμβούλων για τους αυτοκινητόδρομους

Για τις υπηρεσίες τους στην αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης

Με το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων οι νομικοί, οικονομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των νέων οδικών αξόνων.

Πρόκειται για μία ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, που αποδεικνύει ότι ακόμη και στον πυρήνα της ελληνικής διακυβέρνησης μπορεί να συμβούν αναπάντεχα πράγματα.

Το 2011 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μεταβίβασε τα δικαιώματα του δημοσίου τους οδικούς άξονες της πρώτης (Αττική Οδός, Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης») και της δεύτερης γενιάς (Νέα Οδός, Ε65, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), καθώς και στην Εγνατία Οδό, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). 

Στόχος ήταν η τιτλοποίηση των εσόδων του δημοσίου από τα διόδια, που υπολογίζονταν σε τρέχουσες τιμές στο ύψος των 25 δισ. ευρώ, μέσω της εταιρίας ειδικού σκοπού, «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ», που όμως δεν συστάθηκε ποτέ.

Με άλλη απόφαση, τον Ιανουάριο του 2012 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ και τις συμβάσεις των τεχνικών, οικονομικών και νομικών συμβούλων για τους αυτοκινητόδρομους, που είχαν προκύψει από τους διαγωνισμούς που είχε «τρέξει» η καταργηθείσα πλέον Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και αργότερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Επρόκειτο για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους BARCLAYS CAPITAL και N.M.ROTHCHILD & SONS LIMITED και ERNST & YOUNG, τους νομικούς συμβούλους «ΖΕΜΠΕΡΗΣ, ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» και «ΤΣΙΜΠΑΝΟΥΛΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» και «SNR DENTON UK LLP» και τους τεχνικούς συμβούλους «STEER DAVIES & GLEAVE LIMITED» και «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ».

Οι σύμβουλοι συνεργάστηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Υποδομών για την αναδιάρθρωση και την επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, προσπάθειες που τελικά απέδωσαν καρπούς το Φθινόπωρο του 2013. Ωστόσο, λόγω νομικού κωλύματος το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούσε να τους πληρώσει, παρόλο που η τιμολόγηση είχε γίνει. 

Τελικά, το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2013 παραδέχθηκε ότι για «την ορθολογική και αποτελεσματική παρακολούθηση» των εν λόγω υπηρεσιών θα πρέπει να επιστραφούν οι συμβάσεις των συμβούλων στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, αυτό έγινε μόνο για το σκέλος που αφορά τους πέντε αυτοκινητόδρομους Β' γενιάς.

Έτσι, σημειώθηκε μία καινοτομία για τα «μνημονιακά» χρονικά. Επειδή τα αναμενόμενα έσοδα από τα διόδια «κουρεύτηκαν» κατά 60%, τελικά παρέμειναν μέσα στον μηχανισμό ανακύκλωσης εσόδων των αυτοκινητόδρομων για να υποστηρίξουν τα έργα. Έτσι, επί της ουσίας, τα όποια χρήματα επέστρεψαν στο ελληνικό δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ, καταγράφοντας την πρώτη σοβαρή παρέκκλιση από το μνημόνιο, που προβλέπει πως ότι μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να επιστρέψει στο κράτος.

Τελικά, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι αμοιβές των συμβούλων, που θα φτάσουν τα 5,7 εκατ. ευρώ για όλο το επίμαχο διάστημα 2011-2014. Μάλιστα, με άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ορίστηκε και υπάλληλος που θα χρεωθεί τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά παράδοση οι αμοιβές των συμβούλων αποκρατικοποίησης συνοδεύονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας που εκπνέουν μετά από κάμποσα χρόνια. Ωστόσο, χάρη στη «Δι@ύγεια» έγινε γνωστό το ύψος των αμοιβών τους.


Πηγή:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=598885