7 Απρ 2014

Πετράκος κατά Χρυσοχοΐδη για διόδια σε Μεγαλόπολη-Καλαμάτα

"Μνημείο δουλικότητας στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα" χαρακτηρίζει ο βουλευτής Θαν. Πετράκος στην απάντηση του υπουργείου Υποδομών σχετικά με την αναστολή είσπραξης διοδίων από Μεγαλόπολη μέχρι Καλαμάτα λόγω καταστροφής του οδοστρώματος στον παλιό εθνικό δρόμος.

Αναλυτικότερα για το θέμα σε δήλωση ο κ. Πετράκος αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την υποταγή της στα εργολαβικά συμφέροντα υπερβάλλοντας ακόμη και τις διατάξεις των λεόντειων συμβάσεων κατά του Δημοσίου και υπέρ των παραχωρησιούχων.

Είναι άκρως αποκαλυπτική η απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην ερώτηση που καταθέσαμε στις 28/2/2014, με θέμα την υποχρέωση αναστολής είσπραξης των διοδίων από Μεγαλόπολη έως Καλαμάτα. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί λόγω καθίζησης του οδοστρώματος της παλαιάς εθνικής οδού, κοντά στο Δερβένι και άρα σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης έπρεπε να ανασταλεί η είσπραξη των διοδίων στη νέα εθνική οδό μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην παλαιά. Η Σύμβαση Παραχώρησης, στο άρθρο 23.2.3, μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι η αναστολή είσπραξης διοδίων δύναται σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών όπως:
  • «Βλάβης δομικών στοιχείων τεχνικών έργων, που παρουσιάζουν τα έργα.
  • Επικίνδυνων παραμορφώσεων του οδοστρώματος των έργων».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας, ο ασφαλτοτάπητας στο συγκεκριμένο σημείο είχε υποχωρήσει σε μήκος 39,5 μέτρα, βάθους 1 μέτρου και πλάτους 4 μέτρων. Μάλλον αυτό δεν αποτελεί επικίνδυνη παραμόρφωση!

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποτελεί μνημείο δουλικότητας στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα διότι στην απάντησή του αναφέρει χαρακτηριστικά «συμβατικά δεν προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής είσπραξης των προβλεπόμενων από τη Σύμβαση Παραχώρησης διοδίων τελών, για τους λόγους που αναφέρονται στην ερώτηση»! Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».


Πηγή:
http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/vouleftes/item/35702-petrakos-diodia-megalopoli-kalamata