12 Φεβ 2014

Χρυσοχοΐδης, ο ξεχασιάρης

Ο υπουργός Υποδομών, στη βιασύνη του να δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις στα διόδια, λησμόνησε ότι οι συμβάσεις με τους εργολάβους αναθεωρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Κατά… σύμπτωση διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για εκτίναξη των τιμών, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων βρίσκεται στον αέρα


Οι συμβάσεις του 2007 για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων ευθύνονται για τις αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των διοδίων που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα. Το «επιχείρημα» ανέλυσε χθες από ραδιοτηλεοπτικά μικρόφωνα ο υπουργός Υποδομών, επιστρατεύοντας όμως μισές αλήθειες: οι επίμαχες συμβάσεις αναθεωρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τον Δεκέμβριο, αλλά κατά… τύχη διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις στις τιμές των διοδίων παρόλο που είχε τιναχτεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων.

Απεμπόλησε 7,5 δισ. ευρώ!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δικαιολόγησε τη διατήρηση των αυξήσεων επικαλούμενος το χρηματο-οικονομικό μοντέλο των αρχικών συμφωνιών, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει, όπως υποστηρίζουν με σθένος οι εργολάβοι, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σταμάτησαν τα έργα, αλλά και οι τράπεζες τον αξιοποίησαν για να σταματήσουν τη χορήγηση των κατασκευαστικών δανείων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπολογισμούς που είχαν γίνει από ομάδα «σοφών» την περίοδο 2005-07, οι οποίοι όμως δεν είχαν προβλέψει τη μεγάλη οικονομική κρίση παρόλο που θα είχαν ορίζοντα αναφοράς το 2038!

Το επίμαχο μοντέλο προέβλεπε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια πριν από τη λήξη των συμβάσεων παραχώρησης, το ύψος των οποίων έχει τροποποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο το υπουργείο δεν είχε αντίρρηση να αλλάξουν κάποιοι όροι για να απεμπολήσει αναμενόμενες εισπράξεις 7,5 δισ. ευρώ!

«Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού», τόνισε ο υπουργός και χθες πρόσθεσε ότι στο ειδικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και όσοι διαθέτουν παραθεριστική κατοικία στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 40.000 οδηγούς που διέρχονται από τα διόδια Αφιδνών.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης «ξέχασε» όμως μερικές… λεπτομέρειες:

● Ερχονται νέοι σταθμοί διοδίων, που ειδικά στην περιοχή της Αττικής αφορούν τους κόμβους Μεταμόρφωσης και Βαρυμπόμπης, ενώ ώς το καλοκαίρι του 2015 θα προστεθεί άλλος ένας στην Τραγάνα. Η λειτουργία τους έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χρόνια και οι εργολάβοι διεκδικούν πάνω από 58 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα έσοδα.

● Εισπράχθηκαν ήδη από τους εργολάβους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από τους ήδη λειτουργούντες σταθμούς διοδίων. Εχουν επίσης λάβει σχεδόν ένα δισ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ 960 εκατ. δόθηκαν ως προκαταβολή για τα «πανωπροίκια» που κέρδισαν από τις νέες συμβάσεις. Εξάλλου, με την ολοκλήρωση των έργων στο «πέταλο» του Μαλιακού θα λειτουργήσουν άλλοι δύο σταθμοί. Τρεις σταθμοί θα προστεθούν στην Κορίνθου-Πατρών, ενώ διόδια θα πληρώνουν οι οδηγοί, ανάλογα με την πρόοδο των έργων, και στην Ιόνια οδό (Αντίρριο-Γιάννενα) και πιθανότατα στην Πατρών-Πύργου, που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο.

ΣΥΡΙΖΑ: ληστρική αύξηση

Χαριστική βολή στα ήδη μειωμένα κατά 50% εισοδήματα των πολιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που φτάνουν έως και 60%.

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε μόνον τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους αλλά και τη ληστρική αύξηση στα διόδια», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία ζητά την ακύρωση των νέων τιμολογίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των πολιτών και διαμαρτύρεται για τις διώξεις.

Ελεύθεροι και οι εννέα συλληφθέντες από την κινητοποίηση στις Αφίδνες

Ελεύθεροι με τακτική δικάσιμο στις 3 Απριλίου για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα αφέθηκαν οι εννέα συλληφθέντες για την κινητοποίηση της Κυριακής στα διόδια Αφιδνών, οι οποίοι έκαναν λόγο για μία πρώτη νίκη σε έναν αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Η συμπαράσταση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής και άλλων φορέων ήταν συγκλονιστική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τους συλληφθέντες να αποθεώνονται τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια της Ευελπίδων με συνθήματα όπως «Οι δρόμοι ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» και «Λευτεριά στον Ωρωπό, πάρτε τα διόδια και φύγετε από δω». Ξεχωριστή η περίπτωση του Χρήστου Θεοδωρόπουλου από τους Αγίους Αποστόλους που παρ΄ ότι αντιμετωπίζει σπάνια πάθηση και είναι καθηλωμένος σε καροτσάκι βρέθηκε έξω από τα δικαστήρια: «Λόγω της κατάστασης της υγείας μου πρέπει να μετακινούμαι συχνά για να κάνω φυσιοθεραπείες και ασκήσεις στη θάλασσα. Ο παράδρομος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι συλληφθέντες διώκονται άδικα», μας λέει. Τον αγώνα στηρίζει και η Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού με τον πατέρα Αθανάσιο που λειτουργεί στην ενορία της περιοχής να δίνει το παρόν στα δικαστήρια και να καλεί το ποίμνιο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα δυσβάσταχτα διόδια. «Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο που ήταν μαζί μας σε αυτή την περιπέτεια όπως και τις πολιτικές δυνάμεις, την ΚΕΔΕ, τους δημάρχους των ομόρων δήμων και τους ανθρώπους απ΄ όλη την Ελλάδα που μας συμπαραστάθηκαν. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο», δήλωσε εξερχόμενος από τα δικαστήρια ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος. Οι συλληφθέντες θα κληθούν να απολογηθούν για τρεις παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος), ενώ για το αδίκημα του εμπρησμού σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία κατά αγνώστων.


Πηγή:
http://www.efsyn.gr/?p=173949