7 Δεκ 2013

Οργή στη Στερεά Ελλάδα για τις αυξήσεις στα διόδια

Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν και για την έλλειψη ασφαλούς παράπλευρου οδικού δικτύου που θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση. Βλέπουν ότι το αυξημένο κόστος θα αυξήσει την κίνηση των μεγάλων φορτηγών οχημάτων στο πεπαλαιωμένο επαρχιακό δίκτυο

Εκρηξη οργής και αγανάκτησης έχουν προκαλέσει σε φορείς και πολίτες της Στερεάς Ελλάδας οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που προβλέπονται στις αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων αλλά και η μη ολοκληρωμένη κατασκευή της Ε65, με το ΤΕΕ Αν. Στερεάς να χαρακτηρίζει ανεπιθύμητα πρόσωπα βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους που δεν θα πάρουν θέση κατά των μεθοδεύσεων που προωθούνται.

Το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων έρχεται από τον νομό της Φθιώτιδας όπου από τις συμβάσεις παραχώρησης του 2007 προβλέπεται να λειτουργήσουν 5 μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ ήδη οι τρεις από αυτούς βρίσκονται σε λειτουργία.

Αυξήσεις 60%

Οι αυξήσεις μάλιστα που προβλέπονται στις αναθεωρημένες συμβάσεις και οι οποίες αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 60% δημιουργούν ένα τεράστιο κόστος μετακίνησης εντός του νομού αλλά και εντός των δήμων, όπως συμβαίνει στην Τραγάνα Λοκρίδας όπου λειτουργούν και πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Παράλληλα, φορείς και κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και για την έλλειψη ασφαλούς παράπλευρου οδικού δικτύου που θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, ενώ επίσης προσδιορίζουν ότι το αυξημένο κόστος διοδίων θα αυξήσει την κίνηση των μεγάλων φορτηγών οχημάτων στο πεπαλαιωμένο επαρχιακό δίκτυο αλλά και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, με απρόβλεπτους κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών.

Τα συγκεκριμένα ζητήματα συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αν. Στερεάς, όπου παράλληλα τέθηκε το θέμα της μη ολοκληρωμένης κατασκευής του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση για «εξυπηρέτηση συμφερόντων από τη μείωση του αντικειμένου του έργου», καθώς «παγώνουν» τα δύσκολα κομμάτια και προωθείται η κατασκευή μόνο του τμήματος Ξυνιάδα-Καλαμπάκα, ενώ παράλληλα «στον αέρα» βρίσκεται και το τμήμα του οδικού άξονα που παρακάμπτει τη Λαμία. Μάλιστα η διοικούσα του παραρτήματος Αν. Στερεάς του ΤΕΕ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για ολοκλήρωση του τμήματος του Ε65 που παρακάμπτει τη Λαμία ως «προσπάθεια κάμψης των αντιδράσεων», οι οποίες προέρχονται και από τον κυβερνητικό βουλευτή Φθιώτιδας κ. Κώστα Κουτσογιαννακόπουλο.

Χθες το μεσημέρι μάλιστα υπήρξε συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Στερεάς κ. Αποστόλη Καραναστάση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά, στον οποίο τόνισε τα όσα αναφέρονται σε σχετική επιστολή του Παραρτήματος του ΤΕΕ. Από την πλευρά του ο κ. Περγαντάς προσδιόρισε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι περιφερειάρχες με κυβερνητικά στελέχη.

Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Εύβοιας για τη δημιουργία διοδίων στον δρόμο Σχηματάρι – Χαλκίδα, ενώ νέα σύσκεψη για το θέμα των διοδίων και του Ε65 θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Λαμία με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Φθιώτιδας.


Ραντεβού στις Αφίδνες


Στους δρόμους βγαίνουν οι δημότες των Δήμων Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου, αντιτιθέμενοι στην αύξηση της τιμής των διοδίων στις Αφίδνες, κατά περίπου 60%, αλλά και στη λειτουργία νέων διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Βαρυμπόπης και Αγίου Στεφάνου.

Προγραμματίζουν κινητοποίηση το πρωί της Κυριακής, στις 11.30, στα διόδια των Αφιδνών, απόφαση η οποία επικυρώθηκε σε πρόσφατες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων των παραπάνω δήμων.

Σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση κατά τις μετακινήσεις τους αναμένουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής του Ωρωπού. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται «περικυκλωμένοι» από τέσσερις σταθμούς διοδίων (Αφίδνες, Μαλακάσα, Πολυδένδρι και Αυλώνα).


Πηγή: