22 Σεπ 2013

"Ξαφνικός θάνατος" και για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Τον αιφνίδιο θάνατο του ΤΕΟ Α.Ε. (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών στη λογική "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι", με αφορμή τα ευρήματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και την εισαγγελική δίωξη για κακοδιαχείριση την περίοδο 2006-2011.

Το ΤΕΟ, που ιδρύθηκε το 1927 και εισέπραττε τα διόδια με τα οποία χρηματοδοτούνταν η συντήρηση και βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου, μετά την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των διοδίων από τους οδικούς άξονες στις ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, διαχειριζόταν τα διόδια στον σταθμό Μαλγάρων πριν από τη Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθήνα - Θεσσαλονίκη και του Ακτίου στον οδικό άξονα Αγρινίου - Πρεβέζης.

Η κατάργηση του ΤΕΟ θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, ενώ παύεται το Διοικητικό Συμβούλιο και αντικαθίσταται από προσωρινό, με υπηρεσιακά στελέχη, έως την εκκαθάριση της ΤΕΟ Α.Ε.

Το υπουργείο Υποδομών θεωρεί... άχρηστο το ΤΕΟ ισχυριζόμενο ότι μετά την ανάθεση της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων σε εταιρείες Ειδικού Σκοπού και την εκχώρηση σε αυτές των διοδίων ο ρόλος του σταδιακά περιορίζεται σημαντικά και σήμερα ουσιαστικά έχει εκλείψει ο λόγος ύπαρξής του".

Παράλληλα, υπό το φως των διαπιστώσεων των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και των συνακόλουθων εισαγγελικών διώξεων για κρούσματα πλημμελούς διαχείρισης την περίοδο 2006 - 2011, παύεται το Διοικητικό Συμβούλιο και αντικαθίσταται από προσωρινό με υπηρεσιακά στελέχη, έως την εκκαθάριση της ΤΕΟ Α.Ε.


Πηγή: