12 Αυγ 2013

Αποχωρούν από την κατασκευή των οδικών αξόνων στην Ελλάδα οι Ισπανοί

Ραγδαίες μετοχικές ανακατατάξεις προκαλούν οι εξελίξεις στους καθηλωμένους αυτοκινητοδρόμους αποκαλύπτοντας τις συγκρούσεις αλλά και την διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των συνεταίρων που ενώθηκαν σε περίοδο παχιών αγελάδων για τα μεγάλα έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαζύγιο στο κατασκευαστικό κομμάτι των έργων παίρνουν οι Ισπανοί από την Ιόνια Οδό και τον Ε65 που κατασκεύαζαν με την ΓΕΚ-Τέρνα του κ. Γιώργου Περιστέρη. Τα δύο έργα που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τους τελευταίους μήνες και μόλις πρόσφατα οι τράπεζες έδωσαν το πράσινο φως για την συνέχιση της Ιονίας Οδού, ταρακούνησαν τις λεπτές ισορροπίες που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή μεταξύ της ΓΕΚ-Τέρνα και των Ισπανικών ομίλων Dragados και Ferrovial. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έφτασαν το 2008 μέχρι τα δικαστήρια για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Το πάγωμα των έργων, τα πισωγυρίσματα των κυβερνήσεων την τελευταία διετία και η οικονομική κρίση έφεραν στην επιφάνεια τις γκρίνιες και την δυσφορία των Ισπανών που δεν φημίζονται για την ευκολία στις συνεργασίες τους. Ανάλογη κατάληξη φαίνεται να υπάρχει από καιρό και στην Ολυμπία Οδό καθώς από εκεί έχουν εγκαταλείψει την κατασκευή οι Γάλλοι της Vinci.
Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών σημείωναν στο newmoney.gr ότι οι Ισπανικές εταιρείες δεν αποχωρούν ολοσχερώς από τα έργα καθώς θα παραμείνουν στις εταιρείες που έχουν την παραχώρηση των οδικών αξόνων δηλαδή στα σχήματα που λειτουργούν και διαχειρίζονται  τους αυτοκινητοδρόμους για τα επόμενα 30 χρόνια.
Τις εξελίξεις στα δύο έργα είχαν σχεδόν προεξοφλήσει οι συνεχείς αναβολές αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στην σύναψη συμφωνίας για την επανεκκίνηση των έργων, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην δυστοκία των τραπεζών. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν  ότι ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι οι Ισπανοί πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή για αύξηση του ποσού των αποζημιώσεων, οι οποίες τελικά θα φτάσουν για την Ιόνια Οδό στο διόλου ευκαταφρόνητο επίπεδο των 106,5 εκ. ευρώ και για τον Ε65 στα 83,4 εκ. ευρώ.
Στελέχη τεχνικών εταιρειών εκτιμούν ότι η ΓΕΚ –Τέρνα που καθίσταται ο απόλυτα κυρίαρχος των δύο παραχωρήσεων, δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της κατασκευής τους, κάτι που δεν αποκλείουν να φέρει και άλλη εταιρεία στα έργα.
Το υπουργείο Υποδομών στα τέλη Ιουλίου ενέκρινε πίστωση ύψους 25,8 εκ. ευρώ στην Ιόνια Οδό (κατασκευάζει το Αντίρριο-Γιάννενα και ανακατασκευάζει το κομμάτι του ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια) για να ξεκινήσουν κάποιες πρόδρομες εργασίες,. Εντός των ημερών αναφέρουν πληροφορίες από την εταιρεία θα υπάρξει χρηματοδότηση και για τον Ε65. Πρόκειται για ένα έργο που διασώθηκε κουτσουρεμένο κατά 50% και κατόπιν ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση παρά την γενική ομολογία ότι ο νέος σχεδιασμός είναι «τυφλός» και αποκαλύπτει την μεγάλη προσπάθεια να γίνει όπως –όπως το έργο.