9 Μαρ 2013

Διαμαρτυρία του δήμου Αλεξάνδρειας για τα διόδια στο Νησέλι

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά προβλημάτων στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας, υπάρχει έντονη φημολογία για την κατασκευή και λειτουργία νέου σταθμού διοδίων στο Νησέλι Ημαθίας. 

Πηγή:
http://www.imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/politiki/dhmoi/item/1877-diamartiria-tou-dimou-aleksandrias-gia-ta-diodia-sto-niseli.html

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, αντιλαμβανόμενος τις δυσχέρειες στην κυκλοφορία και τη ζωή των πολιτών του Δήμου,, έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, 25η Φεβρουαρίου 2013.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας, που οδήγησε σε εκτροπή μεγάλου όγκου κυκλοφορίας οχημάτων (κι ιδιαίτερα των βαρέων) προς την Παλαιά Εθνική οδό, γεγονός που δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ των Δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου και προκαλεί αύξηση στον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας καθώς και επιπλέον φθορά του οδοστρώματος.

Η επικείμενη κατασκευή και λειτουργία σταθμού διοδίων και στο Νησέλι Ημαθίας, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη δυσχερή αυτή κατάσταση, η οποία σε συνδυασμό και με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών, πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των επισκεπτών του Δήμου, καθώς και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του Δήμου στις μετακινήσεις τους εντός κι εκτός των ορίων του Δήμου.

Συμπεραίνει κάποιος λοιπόν ότι, η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Νησέλι, πλήττει καίρια το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναστέλλει την ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργεί φράγμα απομόνωσης του τόπου. Πρότεινε λοιπόν την ψήφιση από το Σώμα ψηφίσματος αντίταξης στα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας σταθμού διοδίων στο Νησέλι.
Το δημοτικό συμβούλιο, αποδεχόμενο την πρόταση του δημάρχου, με την 82/2013 πράξη του, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ακόλουθου Υπομνήματος - Ψηφίσματος:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΕΛΙ


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, στην τακτική συνεδρίασή του που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 19:00 εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:

A. Το τελευταίο διάστημα πλανάται έντονα η φημολογία για την κατασκευή και λειτουργία Διοδίων στο Νησέλι. 

Η ενδεχόμενη λειτουργία τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ημαθίας. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι τραγική, καθώς ακόμα και ο πρωτογενής τομέας έχει καθιζάνει, όπως πρόσφατα το ανέδειξαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στη μνηνονιακή πολιτική που ερημώνει το Δήμο μας από τις υπηρεσίες και τις κρατικές δομές, έρχεται λοιπόν να προστεθεί ακόμα μια άδικη και καταστρεπτική για τον τόπο μας απόφαση.
Ήδη με την έναρξη λειτουργίας των Διοδίων του Αιγινίου έχει γίνει πλήρης εκτροπή της διέλευσης, κυρίως των βαρέων οχημάτων, στην παλαιά εθνική οδό.

Αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν θα επιβαρύνει μονό την επικοινωνία των Δημοτικών διαμερισμάτων, ούτε φυσικά μοναχά την ποιότητα του οδοστρώματος αλλά θα αυξήσει και μοιραία το φόρο αίματος των συμπολιτών μας στην άσφαλτο.

Η δημιουργία ενός ακόμη σταθμού Διοδίων όχι μόνο θα επιβαρύνει επιπλέον την παρούσα κατάσταση, αλλά η συνύπαρξη δυο σε τόσο κοντινή απόσταση (Μαλγάρων και Νησελίου), είναι αποτρεπτικός παράγοντας και για τους επισκέπτες. Επιπλέον αποτελεί μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους του Δήμου Αλεξάνδρειας που η εργασία τους απαιτεί μετακίνηση και την υποχρεωτική διέλευση από τους σταθμούς αυτούς καθημερινά. Δε γίνεται λόγος καν για μετακινήσεις που αφορούν στη διασκέδαση και στην αναψυχή.

Όπως εύκολα συμπεραίνουμε η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Νησέλι, πλήττει καίρια το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναστέλλει την ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργεί φράγμα απομόνωσης του τόπου μας.

Διαφωνούμε πλήρως με την επικείμενη κατασκευή και λειτουργία των Διοδίων Νησελίου και διαμαρτυρόμαστε έντονα, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να ακυρώσουν τυχόν ενέργειες τους.

Β. Το ανωτέρω Ψήφισμα να διαβιβαστεί:
1.Στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δκτύων.
2.Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)
3. Στην Εγνατία Α.Ε.
4.Στον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
5.Στον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας
6.Στους Βουλευτές του Νομού Ημαθίας
7.Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δελτίο Τύπου.