14 Ιαν 2013

Καταδικάζουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης της συλλογικής αντίδρασης

Με μια σειρά ληστρικών συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της EE, παραδόθηκαν προς εκμετάλλευση οι δρόμοι στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για πολλές δεκαετίες. Το δικαίωμα της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης μετατράπηκε σε εμπόρευμα και ληστεία του εισοδήματος των οδηγών. Σε όλη αυτή την αθλιότητα ο λαός αντέδρασε με κινητοποιήσεις και άνοιγμα των εθνικών δρόμων για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων θορυβημένη από τις λαϊκές αντιδράσεις για το χαράτσι των διοδίων, αλλά και για τη συνολική πολιτική της, προχώρησε σε διαταγές πληρωμής και απειλές για κατασχέσεις ενάντια σε αγωνιστές που κινητοποιήθηκαν, λόγω της άρνησης πληρωμής των παράνομων διοδίων.

Οι διώξεις αυτές με διάφορα κατηγορητήρια στοχεύουν στη ευθεία ποινικοποίηση κάθε πράξης ή έκφρασης πολιτικής κριτικής και αντίστασης και σε διάλυση των όποιων συλλογικών αντιστάσεων έχουν οργανωθεί.

Υπογραμμίζοντας το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην οργανωμένη αντίδραση, το οποίο δεν μπορεί να παραπέμπεται ως εγκληματική ενέργεια στα ποινικά δικαστήρια, και με δεδομένο ότι αυτές οι ίδιες οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων και της εκμετάλλευσης των διοδίων αμφισβητούνται πολιτικά και νομικά,

το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ:)

Καταδικάζει τις δικαστικές διώξεις και ζητά:
> Απόσυρση όλων των κατηγοριών και σταμάτημα κάθε δίωξης για τα διόδια
> Κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους
> Ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες.
> Κατασκευή δημοσίων έργων και συγκοινωνιών με λαϊκό κοινωνικό έλεγχο χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.
> Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες για εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία, συνταξιούχους.

Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου


Πηγή:
http://www.espit.gr/?p=4282