1 Οκτ 2012

«Πράσινο» για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Ανοίγει ο φάκελος παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες. Το «πράσινο φως» δόθηκε και μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να παραχωρηθεί σε επενδυτές η λειτουργία και η συντήρηση του αυτοκινητόδρομου για 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Έλληνες, αλλά και Γερμανοί, Γάλλοι, Κινέζοι και Ρώσοι. Η λειτουργία και η συντήρηση του πιο σύγχρονου οδικού άξονα της χώρας θα περάσει στα χέρια τους, με τα έξοδα αυτή τη στιγμή ετησίως να ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ, όσα είναι και τα έσοδα από τα 6 μόνο διόδια που λειτουργούν. Βάσει σχεδίου οι σταθμοί διοδίων είναι 13.

Δύο ευρώ είναι το κόστος διοδίων για τα ΙΧ σήμερα στην Εγνατία Οδό και θα αυξηθούν κατά 40 λεπτά από την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ως «προίκα» οι επενδυτές θα πάρουν και τις παρόδιες εκτάσεις, τις οποίες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν, αλλά και τα δικαιώματα επί των κάθετων οδικών αξόνων, που είναι οι ανισόπεδοι κόμβοι Καστοριάς-Κορομηλιάς, Ιεροπηγής - Κρυσταλλοπηγής, Λαγκαδά - Σερρών - Προμαχώνα, Χαλάστρας - Ευζώνων.

Οι τελικές προτάσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου.


Πηγή:
http://www.tvkosmos.gr/details.aspx?id=793198