22 Ιουν 2012

Τα διόδια ξαναχτυπούν!

«Πράσινο φως» για αυξήσεις και λειτουργία του σταθμού στη Μουσθένη Καβάλας


Στην εκπνοή της θητείας τους ως υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι κ.κ. Γιώργος Ζανιάς και Σίμος Σιμόπουλος πρόλαβαν να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση με αντικείμενο τον καθορισμό διοδίων στην Εγνατία Οδό και να επιβαρύνουν οικονομικά έτι περισσότερο τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών λίγες μέρες πριν παραδώσουν τις θέσεις στους διαδόχους τους, αφενός προαναγγέλλεται η κατασκευή και η λειτουργία του σταθμού διοδίων στη Μουσθένη Καβάλας κι αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της τιμής των διοδίων κατά 20% σε όλους του σταθμούς της Εγνατίας.

Από 1ης Οκτωβρίου η έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στη Μουσθένη

Αναφορικά με το σταθμό της Μουσθένης, η συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπει ως χρόνο έναρξης της είσπραξης των διοδίων-ανάλογα με την ετοιμότητα της Εγνατίας Α.Ε.-την 1η Οκτωβρίου 2012. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης πρακτικά σημαίνει για τους χρήστες της Εγνατίας οδού ότι στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχουν να καταβάλλουν αντίτιμο διοδίων σε δυο σταθμούς από τον ερχόμενο Οκτώβριο, αντί του ενός- αυτού των Αμαξάδων Ιάσμου- που λειτουργεί σήμερα. Επιπλέον, για τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη ως τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ο αριθμός των σταθμών διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί αυξάνεται πλέον σε τρεις. Κι αυτό, γιατί ήδη λειτουργεί κι ο σταθμός διοδίων στη Χελιδονόπετρα Θεσσαλονίκης.

Δυνατότητα αύξησης 20% από τις 17 Ιουλίου

Οι δυσάρεστες ειδήσεις όμως δεν περιορίζονται εδώ. Στην ίδια ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών προβλέπεται το «ξεπάγωμα» παλαιότερης απόφασης των κ.κ. Βενιζέλου και Ραγκούση, που προέβλεπε αύξηση 20% σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού από τις 15 Απριλίου και ύστερα. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής κατά τον χρόνο, που προβλεπόταν- γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στη χρονική σύμπτωση της πρόβλεψης με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η αύξηση ωστόσο του αντιτίμου των διοδίων αποτελεί πλέον ορατό ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι -όπως ορίζεται από τη νέα υπουργική απόφαση- ο υφιστάμενος πίνακας τιμών των διοδίων έχει ισχύ αναδρομικά από τις 15 Απριλίου και για το διάστημα πλέον ως τις 16 Ιουλίου. Από τις 17 του ίδιου μήνα θα προσφέρεται η δυνατότητα στο νέο υπουργό να προχωρήσει στην αύξηση του 20%. Στην περίπτωση αυτή, το σημερινό αντίτιμο των 2 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα που διέρχονται την Εγνατία οδό θα αναπροσδιοριστεί στα 2,40 ευρώ. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων, οι δικυκλιστές θα κληθούν να πληρώσουν 1,70€ από 1,40€ σήμερα, οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων 6€ από 5€ σήμερα, και οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, με τέσσερεις ή περισσότερους άξονες, 8,40€ από 7€ σήμερα.


Πηγή:
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=154071&categoryid=2