22 Δεκ 2011

Εγνατία Οδός: Oι εργαζόμενοι λένε «όχι» στην εκποίηση

Για μεθοδευμένες κινήσεις που ανοίγουν το δρόμο στην εκποίηση της Εγνατίας Οδού, κατηγορούν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό ΑΕ και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός, που επιχειρείται με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα άσκησης ψήφου στο 100% των μετοχών της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, τόνισαν ότι πλέον δεν ξεπουλιέται μόνο η λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου- στην οποία εξαρχής ήταν αντίθετοι – αλλά προωθούνται σχέδια για το ξεπούλημα αυτή καθαυτής της εταιρείας, που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας και πολλούς ακόμη οδικούς άξονες και, η οποία, για την επόμενη τριετία έχει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, μιλάνε για σχεδιασμό που πηγαίνει πολύ πέραν των όσων μέχρι πρότινος επιχειρούνταν στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου. Τώρα πλέον, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΥΠΥΜΕΔΙ Μάκη Βορίδη, την περασμένη Παρασκευή, περιμένουν να δούν εάν θα προωθηθεί η πρότασή του, για τη σύσταση μίας θυγατρικής εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστεί το δικαίωμα λειτουργίας και εκμετάλλευσης του άξονα της Εγνατίας Οδού, χωρίς να αφήνονται παραθυράκια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Εγνατία Οδός.

Η εκποίηση της Εγνατίας Οδού τονίσθηκε ότι γίνεται σε μία περίοδο που η εταιρεία αρχίζει πλέον να πραγματοποιεί καθαρά έσοδα από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, ύψους 80 εκατ.ευρώ ετησίως, τα οποία, σε διάστημα οκταετίας, θα έχουν αποπληρώσει τα δάνεια που βαραίνουν την εταιρεία από την περίοδο κατασκευής και στη συνέχεια θα απτελέσουν καθαρό πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση , καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παραχωρεί την εκμετάλλευση της Εγνατίας, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, όταν μάλιστα, ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επωμιστεί και τα δάνεια, αφού το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει, πως ότι πάει προς πώληση θα πρέπει να είναι ελεύθερο από οποιαδήποτε είδους βάρη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τιμές των διοδίων, υποστηρίχθηκε ότι αυτά τουλάχιστον θα τριπλασιαστούν, όπως συμβαίνει με άλλους οδικούς άξονες στη χώρα μας, που ακόμη μάλιστα είναι υπό κατασκευή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δόθηκε, είναι αυτό του ΠΑΘΕ που για την απόσταση των 450 χλμ. στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, τα διόδια φθάνουν στα 26 ευρώ, όταν σήμερα οι οδηγοί διασχίζουν την Εγνατία Οδό από άκρου σε άκρο, για 10 ευρώ, τίμημα που θα φτάσει στο λογικό ποσό των 12 ευρώ με τη λειτουργία όλων των σταθμών διοδίων.


Πηγή:
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=75256