3 Οκτ 2011

Ακριβότερη κατά 4 νέα διόδια η Εγνατία

Θέμα χρόνου είναι να λειτουργήσουν άλλοι τέσσερις σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Υποδομών και προωθήθηκε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μετά τον Πολύμυλο Κοζάνης, νέοι σταθμοί προβλέπεται να προστεθούν στον Ιασμο Ροδόπης, κοντά στη σήραγγα Μαλακασίου Τρικάλων, στα Τύρια Δωδώνης και στην Ανάληψη, κοντά στον Λαγκαδά. Οι τιμές για Ι.Χ. σε πρώτη φάση θα είναι 2 ευρώ και σε ένα εξάμηνο θα φτάσουν τα 2,50 ευρώ.

Αλλοθι για τους 35 συνολικά σταθμούς, που προβλέπεται να λειτουργήσουν στον αυτοκινητόδρομο των 670 χλμ., ο οποίος ενώνει την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη, είναι η αποπληρωμή των κατασκευαστικών δανείων και το κόστος συντήρησης, που υπολογίζεται σε 70-100 εκ. ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Υποδομών είχε ανακοινώσει τη λειτουργία των διοδίων μέσα στο καλοκαίρι του 2010, με το «παραδοσιακό» σύστημα και με προοπτική στα τέλη του 2012 να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό δίκτυο, που θα χρεώνει τα τέλη με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε όχημα. Τα αναμενόμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο θα είναι της τάξης των 120 εκ. ευρώ, με προοπτική μετά το 2015 να ξεπεράσουν τα 150 εκ. ευρώ.

Προς το παρόν ακολουθείται η... πεπατημένη. Εγινε ένας μικρός διαγωνισμός ύψους 950.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το προσωρινό σύστημα είσπραξης, που αφορά τη λειτουργία και των πέντε σταθμών της Εγνατίας...

Περισσότερα:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=314801