Μπορεί να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη; Μέχρι σήμερα, παραμένει η καραμέλα όλων των προεκλογικών υποσχέσεων και οι πολίτες μετρούν δεκάδες αποτυχημένες απόπειρες φορολογικών νομοσχεδίων και μέτρων, με αποκορύφωμα τα τελευταία που ελήφθησαν υπό την απειλή της τρόικας. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, που τα «μπιλιετάκια» της εφορίας στέλνονται στους συνήθεις υπόπτους, αυτοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Οι Επιτροπές Αγώνα «Δεν πληρώνουμε την κρίση τους» θα προχωρήσουν σε μαζική άρνηση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για το νέο φορολογικό έτος.
Στόχος τους δεν είναι η φορολογική αυτοδικία -γι' αυτό άλλωστε και δεν προχωρούν σε μαζική άρνηση πληρωμής των νέων άδικων φόρων- αλλά η δημιουργία ενός συλλογικού μετώπου αντίστασης, το οποίο θέλουν να οδηγήσει σε έναν δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.
«Η μαζική άρνηση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων έχει για εμάς έναν ισχυρό συμβολισμό. Θα συνοδευτεί από αγώνες των εργαζομένων, για την ανατροπή της κυβέρνησης και για την επιβολή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος», εξηγούν στην «Κ.Ε.».
Και συμπληρώνουν: «Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους. Οχι όμως να εξοντώνονται. Να απομυζούν συνεχώς τους πλέον αδύναμους και ταυτόχρονα να προσφέρουν φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Επιβάλλουν διαρκώς νέους φόρους στα νοικοκυριά με αποκορύφωμα τα τελευταία χαράτσια, τα οποία εκτός των άλλων δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα. Αντίθετα μάλιστα, περικόπτουν ή καταργούν δημόσια κεκτημένα, όπως είναι το κοινωνικό κράτος, η υγεία και η παιδεία. Και κάτι ακόμη. Αυτή η συλλογική έκφραση αντίδρασης ξεφεύγει από τα όρια της κινηματικής και διεκδικητικής λογικής. Πώς να δώσουν τελικά οι πολίτες, αφού δεν έχουν; Πώς να πληρώσουν οι άνεργοι και οι μερικώς απασχολούμενοι...».
Για «οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής στα χαράτσια και τη φοροκαταιγίδα» μιλάει και το ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 10 Σεπτεμβρίου στο Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, νομικά επιχειρήματα εναντίον της υπερφορολόγησης υπάρχουν. Ειδικά μάλιστα και για την κατηγορία των ανέργων, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται ραγδαία. Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αναφέρει δύο διατάξεις του Συντάγματος στις οποίες θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς ερμηνευτικά για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.
«Πρόκειται για το άρθρο 4, παράγραφος 5, σύμφωνα με το οποίο οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Αρθρο που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και περιπτώσεις, όπου ένας πολίτης είναι για παράδειγμα άνεργος».
Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρει επίσης και το άρθρο 25, παράγραφος 3, «που απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων, η οποία αφορά και το κράτος και το ελληνικό Δημόσιο». Και προσθέτει: «Το άρθρο 25 υποχρεώνει το κράτος να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του ανθρώπου ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και την αρχή του κοινωνικού κράτους, η οποία πλήττεται με την υπερφορολόγηση, την πολιτική του μνημονίου και τις περικοπές».
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει, και αυτός, ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα είναι η ισότητα ενώπιον των φορολογικών βαρών: «Εξαιτίας της εγγενούς αδυναμίας που έχει το φορολογικό μας σύστημα να συγκεντρώσει χρήματα, η επιβάρυνση των πολιτών δεν κατανέμεται ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και ο φόρος γίνεται περίπου κεφαλικός. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών. Θα πληρώσουν εφάπαξ εισφορά, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για παράδειγμα για ένα νέο δικηγόρο που έχει έναν μήνα στο επάγγελμα ή για έναν μεγαλοδικηγόρο. Αυτό είναι προφανώς εναντίον της ισότητας των φορολογικών βαρών».
Σημειώνει επίσης ότι, προκειμένου η κυβέρνηση να εξοικονομήσει άμεσα χρήματα όπως ορίζει η τρόικα, τα μέτρα που έλαβε έχουν όλα οριζόντιο χαρακτήρα. «Δεν λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τη δυνατότητα του καθενός να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Δεν σέβονται αυτό που ονομάζουμε αναλογική ισότητα. Αρα πρόκειται για ισοπεδωτικά μέτρα. Τίθεται επίσης ένα ενδεχόμενο κατάργησης της γενικής αρχής του Συντάγματος, που αφορά την απαγόρευση επιβολής αναδρομικών νόμων, πέραν δηλαδή του τρέχοντος οικονομικού έτους».
Από εκεί και πέρα, όμως, ο καθηγητής σημειώνει ότι, παρά την ύπαρξη νομικών επιχειρημάτων κατά της υπερφορολόγησης των γνωστών υποζυγίων, «δεν μπορείς να κάνεις εύκολα το άλμα και να πεις "δεν πληρώνω". Γιατί θεωρητικά, και εκεί είναι ακριβώς η υποκρισία του συστήματος, υπάρχει δυνατότητα με μία φορολογική προσφυγή να αμφισβητήσεις τη νομιμότητα αυτών των μέτρων. Αυτό όμως προϋποθέτει ακριβώς ότι έχεις χρήματα και χρόνο για να διεκδικήσεις αυτό το πράγμα, που εξ ορισμού δεν έχουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».
Προς το παρόν, οι συλλογικότητες του «Δεν πληρώνω», συνεχίζουν να προτρέπουν σε μαζική άρνηση πληρωμής των διοδίων, των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, ακόμη και των οικιακών λογαριασμών: «Τι θα κάνουν; Θα βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι; Θα τους εξαναγκάσουμε να φύγουν αντί να τους αφήσουμε να μας οδηγήσουν στην άβυσσο».
Το πρώτο ραντεβού αντίστασης απέναντι στη σκληρή περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες στο Σύνταγμα, όπου, μαζί με όλες τις άλλες συλλογικότητες, απηύθηναν γενικό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες.
πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ