2 Σεπ 2011

Αρνούνται την δωρεάν διέλευση από τα διόδια των οδηγών με αναπηρία

πηγή: Ελευθεροτυπία


Η καταγγελία αφορά το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου και την εθνική Αθηνών - Λαμίας

Το τελευταίο πενθήμερο του Αυγούστου, οι υπάλληλοι των διοδίων στην εθνική Αθηνών – Λαμίας αρνήθηκαν επανειλλημμένες φορές να δεχτούν την δωρεάν διέλευση οδηγών με αναπηρία.
Η καταγγελία έχει μεταφερθεί στη σελίδα από τρείς οδηγούς με αναπηρία, το περιεχόμενό της είναι πανομοιότυπο. Δηλαδή: Ως δικαιολογία για την άρνηση διέλευσης οι υπάλληλοι επικαλούνται το ότι η σχετική Κάρτα για την δωρεάν διέλευση αναγράφει μόνο το όνομα του κατόχου της και όχι τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, εξ’ ου και δεν την δέχονται. Σημειώνεται εδώ ότι η Κάρτα εκδίδεται με τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ αντίστοιχου σκεπτικού δικαιολογία δεν έχει  εκφραστεί – εξ’ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – ουδέποτε στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες (τα στοιχεία τους στη διάθεσή μας), η καινοφανής δικαιολογία εκφράστηκε από το σύνολο των υπαλλήλων σε όλα τα διόδια πήγαινε – έλα, άρα δεν είναι δυνατόν να πρόκειται για αβλεψία ή άγνοια μεμονωμένου υπαλλήλου αλλά πρόκειται περί “συνειδητής γραμμής”. Οι δύο εκ των τριών καταγγελόντων για επαγγελματικούς λόγους έκαναν την διαδρομή πήγαινε – έλα επί καθημερινής βάσης για τρεις συνεχόμενες μέρες αντιμετωπίζοντας επαναληπτικά την ίδια στάση. Οπως δε μας τονίζουν “με ιδιαίτερη απολυτότητα από πλευράς υπαλλήλων που το παραμικρό περιθώριο δεν επέτρεπε σε επεξηγήσεις ή διευκρινίσεις”.
Τα ερωτήματα απευθύνονται προς το υπουργείο μεταφορών και κάθε άλλον αρμόδιο: Βρισκόμαστε μπροστα στην επανέναρξη ενός προβλήματος που υποτίθεται ότι εδώ και πολλούς μήνες είχε οριστικά διευθετηθεί; Μετά από ένα μικρό διάλλειμμα για να πέσουν οι τόνοι οι εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων εμμένουν στην άρνησή τους να αποδεχτούν το δικαίωμα δωρεάν διέλευσης των οδηγών με αναπηρία;